Search
Close this search box.
Search

Medici wereldwijd verbonden met elkaar via ‘Facebook’ voor dokters

Ontwikkelaars werken al jaren samen via diverse online tools en platforms om samen tot betere producten te komen. Voor medici zijn dergelijke online tools er echter niet, terwijl de technologie wel beschikbaar is. De Indiase arts Deepu Sebin heeft daarom de handen ineengeslagen met ontwikkelaars om tot een online samenwerkingsplatform voor medici te komen waar zij ervaringen en kennis kunnen uitwisselen en vergelijken.

Als arts moet je bereid zijn continu te blijven leren. De gezondheidszorg verandert dagelijks, als gevolg van nieuwe (digitale) technologie en door de uitkomsten van nieuwe studies. Het is echter niet eenvoudig om als medicus om van alle veranderingen op de hoogte te blijven. Dr. Deepu Sebin ontdekte, toen hij begon te werken met ontwikkelaars aan een non-profit product, dat voor hen erg makkelijk was om informatie te vinden. "Als ze een probleem hadden, dan tikten ze dat in op Google en ze hadden binnen no-time een antwoord.”

Voor Deepu was het echter niet zo gemakkelijk om zijn medische bevindingen en ervaring te delen. Een eenvoudig online platform hiervoor was er niet. Daarom creëerde hij met de hulp van uit de ICT afkomstige ontwikkelaars een mobiele app waarmee bevindingen uit medische studies konden worden opgeslagen.

Het vervolg hierop was een wereldwijd netwerk om medische en case studies te delen met artsen over de hele wereld.  Samen met Nimmi Cherian en Priyank Choubey, richtte Deepu dit netwerk op voor artsen, genaamd DailyRounds, om het delen van informatie te vergemakkelijken.

Is er een dokter op het web?

Artsen en medische studenten kunnen zich aanmelden en gaan vervolgens door een verificatieproces. Toen het netwerk in 2014 voor het eerst gelanceerd werd, begon het als een soort "Github voor artsen" (Github wordt gebruikt om in groepen aan software-ontwikkeling te doen). Sindsdien werd het meer en meer een klinische tool. "Als je een arts in India bent en je wilt weten hoe je een slangenbeet of tuberculose moet behandelen, is die behandeling verschillend over de hele wereld," aldus Deepu. DailyRounds heeft medische databases en beschikt over diverse behandelingsprotocollen. Artsen kunnen deze referenties gebruiken als startpunt.

Er zijn inmiddels 250.000 artsen aangesloten op het netwerk. 45.000 traden vorig jaar toe. Elke dag komen er 500 tot 600 artsen bij. Het wordt voornamelijk gebruikt door artsen uit India, Zuidoost-Azië (Indonesië in het bijzonder), Afrika en het Midden-Oosten. De ontwikkelaars ontvingen deze week een niet nader genoemd bedrag voor financiering van onder andere Accel Partners. Beenext, Powerhouse Ventures, en het in Japan gevestigde Akusa Holdings namen ook deel aan deze financiering.
Deepu vertelt dat uitbreiding van de middelen binnen de verschillende specialisaties van de gezondheidszorg en geografische uitbreiding de twee logische volgende stappen zijn voor DailyRounds.

Oppervlakkige relatie

Negen van de 31 medewerkers bij DailyRounds’ zijn arts, inclusief Deepu. Het was nog niet makkelijk om deze artsen ertoe over te halen om zich niet langer direct met hun medische professie bezig te houden, maar met het faciliteren hiervan voor collega-artsen. Artsen investeren veel tijd en geld in het krijgen van hun diploma. Om ze er vervolgens toe te bewegen om hun ziekenhuis of klinische praktijk te verlaten om zich te richten op technologie is erg moeilijk.

 “Het moeilijkste deel van ons werk is het erbij houden van de artsen in het team, maar het hebben van betrokken artsen bij Healthtech is essentieel om vooruitgang te boeken. Als je een product bouwt voor artsen zoals een afsprakenkalender, is het voldoende als een arts je eens in de zoveel tijd een keer adviseert. Maar bij het bouwen van bijvoorbeeld een EPD (elektronisch patiëntendossier), is een oppervlakkige relatie niet genoeg. Je moet echt artsen hebben in een team die werken op dagelijkse basis.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?