Medicore, Vitaalpunt gebruiken Koppeltaal voor uitwisseling gegevens

Medicore werkt samen met Vitaalpunt aan een koppeling voor uitwisseling van cliënt- en medewerkergegevens en Single Sign-on voor MC EPD en wellbee met Therapieland. Voor deze koppeling wordt gebruik gemaakt van de infrastructuur van Koppeltaal. Het voornemen is om dit jaar live te gaan.

Via Therapieland kunnen online behandelprogramma’s aangeboden worden aan de cliënt. Medicore koppelt deze applicatie via Koppeltaal aan MC EPD en wellbee. Voor een behandelaar wordt het veel makkelijker om met deze applicaties te werken, omdat één keer inloggen via Single Sign-on (SSO) genoeg is om met beide applicaties te werken.

Ook de kans op fouten wordt een stuk kleiner omdat handmatig registraties overnemen niet meer nodig is. Gegevens van cliënten worden automatisch aangemaakt en up-to-date gehouden in Therapieland.

Single Sign-on

De uitdaging ligt vooral in het koppelen van informatiestromen uit verschillende bronsystemen met één taal. Stichting Koppeltaal bedacht hier een oplossing voor: een standaard waarmee GGZ-instellingen hun EPD, e-health, ROM en andere online toepassingen met elkaar kunnen integreren. Dit kan met de landelijke integratie- en informatiestandaard Koppeltaal. 

Met Koppeltaal kan bijvoorbeeld een activiteit aan een gebruiker in een andere applicatie worden toegekend. Via Single Sign-on kunnen gebruikers naadloos overstappen naar een andere applicatie zonder daarvoor opnieuw in te loggen. Koppeltaal is een initiatief vanuit de GGZ. Het gebruik van e-health applicaties binnen de GGZ neemt al jaren toe en wordt ook door de overheid gestimuleerd via VIPP-programma’s. 

‘Versterking behandeling’

Medicore werkt voor de aansluiting op Koppeltaal intensief samen met Vitaalpunt, een behandelcentrum voor GGZ in Amsterdam. Vitaalpunt maakt gebruik van verschillende e-health applicaties zoals een berichtenbox, apps en een zelf ontwikkelde leefstijlmodule via Therapieland. 

“Wij gebruiken applicaties ter versterking van de behandeling. Onze behandelaren geven cliënten huiswerk mee, bijvoorbeeld het volgen van de leefstijlmodule. Het kost een behandelaar straks minder tijd om dit soort programma’s of apps beschikbaar te stellen in het cliëntenportaal. Vanuit de selectie die de behandelaar beschikbaar stelt, kan de cliënt zelf kiezen wat hij gaat gebruiken. Dat is écht meer regie voor de cliënt”, zegt Hans Kuhry, directeur bij Vitaalpunt.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?