Search
Close this search box.
Search

Medicore, Vitaalpunt gebruiken Koppeltaal voor uitwisseling gegevens

Medicore werkt samen met Vitaalpunt aan een koppeling voor uitwisseling van cliënt- en medewerkergegevens en Single Sign-on voor MC EPD en wellbee met Therapieland. Voor deze koppeling wordt gebruik gemaakt van de infrastructuur van Koppeltaal. Het voornemen is om dit jaar live te gaan.

Via Therapieland kunnen online behandelprogramma’s aangeboden worden aan de cliënt. Medicore koppelt deze applicatie via Koppeltaal aan MC EPD en wellbee. Voor een behandelaar wordt het veel makkelijker om met deze applicaties te werken, omdat één keer inloggen via Single Sign-on (SSO) genoeg is om met beide applicaties te werken.

Ook de kans op fouten wordt een stuk kleiner omdat handmatig registraties overnemen niet meer nodig is. Gegevens van cliënten worden automatisch aangemaakt en up-to-date gehouden in Therapieland.

Single Sign-on

De uitdaging ligt vooral in het koppelen van informatiestromen uit verschillende bronsystemen met één taal. Stichting Koppeltaal bedacht hier een oplossing voor: een standaard waarmee GGZ-instellingen hun EPD, e-health, ROM en andere online toepassingen met elkaar kunnen integreren. Dit kan met de landelijke integratie- en informatiestandaard Koppeltaal. 

Met Koppeltaal kan bijvoorbeeld een activiteit aan een gebruiker in een andere applicatie worden toegekend. Via Single Sign-on kunnen gebruikers naadloos overstappen naar een andere applicatie zonder daarvoor opnieuw in te loggen. Koppeltaal is een initiatief vanuit de GGZ. Het gebruik van e-health applicaties binnen de GGZ neemt al jaren toe en wordt ook door de overheid gestimuleerd via VIPP-programma’s. 

‘Versterking behandeling’

Medicore werkt voor de aansluiting op Koppeltaal intensief samen met Vitaalpunt, een behandelcentrum voor GGZ in Amsterdam. Vitaalpunt maakt gebruik van verschillende e-health applicaties zoals een berichtenbox, apps en een zelf ontwikkelde leefstijlmodule via Therapieland. 

“Wij gebruiken applicaties ter versterking van de behandeling. Onze behandelaren geven cliënten huiswerk mee, bijvoorbeeld het volgen van de leefstijlmodule. Het kost een behandelaar straks minder tijd om dit soort programma’s of apps beschikbaar te stellen in het cliëntenportaal. Vanuit de selectie die de behandelaar beschikbaar stelt, kan de cliënt zelf kiezen wat hij gaat gebruiken. Dat is écht meer regie voor de cliënt”, zegt Hans Kuhry, directeur bij Vitaalpunt.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?