Medische apparaten makkelijk te hacken - Nieuwsoverzicht van 7 oktober

ma 4 januari 2016 - 12:20
mapview8
ICT
Nieuws

Plus vandaag: Opgerolde elektroden leggen breinactiviteit vast zonder beschadigingen. Deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Medische apparaten makkelijk te hacken

Op de onlangs gehouden hackersconferentie  Derbycon waarschuwden Scott Erven en Mark Collao voor het gemak waarmee medische apparaten gehackt kunnen worden, in hun presentatie: “Medical Devices: Pwnage and Honeypots.”  Ze zetten een nep-MRI op en zagen dat er duizenden inlogpogingen gedaan werden. De mogelijkheden om verbinding te krijgen met medische apparaten zijn beschikbaar via Shodan, een zoekmachine voor apparaten die met het internet verbonden zijn. Duizenden medische apparaten zijn kwetsbaar voor hackers. Van een niet bij naam genoemde organisatie in de VS, zijn maar liefst 68.000 apparaten kwetsbaar. U kunt de presentatie op YouTube bekijken. In het komende nummer van ICT&health besteden wij aandacht aan hackers en wat u ertegen kunt doen.

Opgerolde elektroden leggen breinactiviteit vast zonder beschadigingen

Wetenschappers hebben nieuwe elektroden ontwikkeld om de hersenactiviteit te meten. Hersenactiviteit meten is essentieel bij onderzoek, bijvoorbeeld als het gaat om Parkinson. Traditionele elektroden van metaal of siliconen zijn harder dan het brein en daardoor kunnen ze verplaatsen bij beweging. Dat kan tot gevolg hebben dat de sensoren niet steeds de activiteit van hetzelfde stukje brein meten. Daarbij kan het weefsel beschadigd raken. De nieuwe elektroden zijn gemaakt van polymeren en zijn daarom flexibel. Ze bewegen dus mee met het brein. Sterker nog, de onderzoekers lieten de elektroden vijf weken zitten en die werden perfect geïntegreerd - er groeiden zelfs nieuwe zenuwen in de holtes van de elektroden.