Medische datarecorder verbetert patiëntveiligheid

10 september 2018
Nieuws
Patiëntveiligheid kan onder druk komen te staan in de OK. “Tijdens een operatie gebeuren veel handelingen onder hoge druk. Hierbij kan het gebeuren dat de communicatie soms niet optimaal is. Meestal geeft dit uiteindelijk geen problemen, maar het kan natuurlijk altijd een keer wel zo zijn,” licht prof. dr. Marlies Schijven toe, chirurg en hoogleraar Simulation, Serious Gaming en Applied Mobile Healthcare aan het Amsterdam UMC-locatie AMC. “Hoe mooi is het dan om te kunnen leren van situaties om toekomstige ellende juist vóór te zijn?”

Situational awareness voor patiëntveiligheid

Belangrijk hier is situational awareness, het dynamische en cyclische proces van informatie ontvangen en interpreteren, waarop men inschattingen maakt die vervolgens aanzetten tot aanpassen van het handelen. “Videoregistratie is belangrijk, maar vangt lang niet alle informatie,” stelt Schijven in de afgelopen week uitgekomen ICT&health 4. “Daarbij: het terugkijken van een hele video van operatie en operatiekamer-beelden kost te veel bedrijfstijd. Met behulp van een medische datarecorder die ook andere relevante gegevens zoals data uit het anesthesietoestel en deurbewegingen analyseert, kunnen we achteraf samen, buiten de hectiek van een OK, de operatie bespreken, oorzaak en gevolg goed inschatten en waar nodig verbeteringen aanbrengen.” In feite voegt de medische datarecorder waarde toe door de relevante segmenten van de operatie ‘uit te lichten’ in een compact format, vervolgt Schijven. Dat maakt het apparaat volgens haar tot een onmisbaar device voor een veiliger werkomgeving. “Ik, en ook enkele van mijn collega’s, hebben door de Black Box onze operatieroutine veranderd en verbeterd. Wel is het echt een voorwaarde dat mensen zich geborgd voelen door goede afspraken over het gebruik, en zich hieraan durven bloot te stellen.”

Ervaringen transparant delen

Schijven zegt over het congres: “We merken sinds de introductie van de OR Black Box in 2016 dat we veel vragen krijgen. Van zorgmedewerkers, maar ook van het management van andere ziekenhuizen. Ook andere ziekenhuizen die ervaring hebben met videoregistratie, zoals in Nijmegen, herkennen dit. We hebben afgesproken samen op te trekken, de verbinding te zoeken en onze ervaringen transparant te delen. Het thema Big Data, privacy, security en transparantie door voortschrijdende digitalisering staat hoog op de lijst bij veel zorginstellingen en ziekenhuizen.”   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!