Search
Close this search box.
Search

Medische ’tricorder’ voor e-health toepassingen

In de VS is een soort van medische tricorder goedgekeurd voor gebruik in de praktijk. De Vitals360 is een apparaatje ter grootte van een smartphone dat volgens de ontwikkelaar bedoeld is als ondersteuning voor e-health en telemonitoring oplossingen. Zo is het apparaat onder anderen voorzien van diverse diagnostische functies en de mogelijkheid om vitale functies te meten, zoals temperatuur, bloeddruk, saturatie en bloedsuiker gehalte.

Het e-health apparaat is uitgerust met het Android besturingssysteem. De Vitals360 heeft 4G (mobiele data) en Wifi aan boord om de meetgegevens automatisch te kunnen versturen naar een database in de cloud waar zorgprofessionals toegang toe hebben om de betreffende data in te kunnen zien. De Vitals360 beschikt tevens over een ingebouwde videobelfunctie om direct contact te kunnen leggen met zorgverleners.

De coronacrisis heeft, zoveel is de afgelopen anderhalf jaar wel duidelijk geworden, de noodzaak voor het ontwikkelen en implementeren van e-health en telemonitoring extra aan de oppervlakte gebracht. Daarmee is ook de behoefte gegroeid naar eenvoudig te bedienen apparaten voor het uitvoeren gezondheidsmetingen en delen van deze meetgegevens.

E-health toepassingen

Naast het meten van vitale functies zoals hartslag, temperatuur en bloeddruk, is deze mobiele gezondheidsmeter ook geschikt voor het maken van een hartfilmpje (ECG) en het meten van het zuurstofgehalte (saturatie of SpO2) in het bloed. Het slimme apparaatje kan ook gegevens van andere zogenoemde smart health devices verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan meetgegevens van apparaten als de slimme weegschaal.

De ontwikkelaars van de Vitals360, zien veel mogelijkheden voor het redelijk autonoom opererende apparaat. “Zo kunnen frequente metingen van vitale functies patiënten met meerdere chronische aandoeningen helpen de ziektes beter, en zelf, onder controle te houden. Dat zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit van leven, maar levert zorgverleners en -verzekeraars ook tijdswinst en een besparing op de gezondheidskosten op”, aldus Steve Peabody, oprichter en bestuursvoorzitter van VoCare.

De Vitals360 is inmiddels wereldwijd beschikbaar en heeft een prijskaartje dat begint bij zo’n 500 dollar. Hij kan door elke clinicus worden gebruikt zonder patiëntregistratie, als een handig multi-diagnostisch apparaat voor het onmiddellijk controleren van vitale medische informatie. het apparaat is gebruiksvriendelijk en eenvoudig ontworpen zodat patiënten ze zelf, zonder ondersteuning, kunnen gebruiken. Het grote voordeel is daarnaast dat ze voor het doen van alle verschillende metingen niet meer meerdere apparaten te hoeven gebruiken, aldus de ontwikkelaars van de Vitals360.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?