Search
Close this search box.
Search

Medische vragen mogelijk via chatfunctie mijnUMCG

Patiënten van het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG kunnen voortaan via het patiëntenportaal van het UMCG chatberichten uitwisselen met een zorgverlener. De optie is begin deze week toegevoegd aan mijnUMCG.

Het gaat om berichtenuitwisseling met zorgverleners bij wie mensen de afgelopen 12 maanden onder behandeling zijn geweest of die in het zorgteam zitten van de patiënt. Het UMCG benadrukt dat het berichtenverkeer via mijnUMCG, onderdeel van het EPD, in tegenstelling tot e-mailverkeer is beveiligd. Het beveiligde berichtenverkeer vervangt de huidige correspondentie via e-mail.

Tot nu toe konden patiënten alleen tijdens het telefonisch spreekuur medische vragen stellen aan hun arts, schrijft RTVNoord. Deze artsen en paramedici mogen medische vragen die per mail worden gesteld niet beantwoorden vanwege privacy-regels.

Meer eigen regie

Volgens het universitair ziekenhuis is berichtenverkeer via mijnUMCG een veilige en laagdrempelige manier om contact te hebben met behandelaars. Dit moet de eigen regie van patiënten op hun zorgproces en de gezondheid versterken.

De berichten die patiënten versturen, komen in eerste instantie binnen bij de medische administratie. Deze afdeling kan praktische vragen direct beantwoorden. Als het nodig is, stuurt de administratie het bericht door naar een betrokken zorgverlener. Ook zij kunnen berichten sturen naar hun patiënt die zelf, of waarvoor een gemachtigde, aangemeld is voor mijnUMCG.

Niet voor nieuwe klachten

De mogelijkheid om berichten te sturen is overigens alleen bedoeld voor medische vragen die betrekking hebben op lopende of recent afgeronde behandeltrajecten. Niet voor patiënten die dringend hulp nodig hebben of voor (nieuwe) klachten waarvoor de patiënt nog niet behandeld wordt in het UMCG, zo benadrukt het UMCG.

Het Groningse ziekenhuis werkt sinds december 2017 met een nieuw, geïntegreerd Elektronisch Patiëntendossier (EPD) van Epic. In het voorjaar van 2018 is daar het patiëntportaal mijnUMCG aan toegevoegd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?