Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MedMij gaat uitwisseling gegevens voor VIPP OPEN testen

In de komende maanden gaat standaardisatieprogramma MedMij met leveranciers een aantal MedMij-informatiestandaarden technisch beproeven in het kader van de VIPP OPEN-regeling. Dit vindt plaats onder de vlag van het PROVES-programma. De kick-off van de nieuwe reeks proofs-of-concept – bedoeld om in een veldproef de werking van interoperabiliteit van standaarden te testen – vond op 24 juli plaats.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het doel van de Proof of Concept is volgens MedMij om de genoemde informatiestandaarden vanuit de bronsystemen van zorgaanbieders – zoals een HIS – in de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) te tonen. VIPP OPEN is gericht op het ondersteunen van gestandaardiseerde digitale informatie-uitwisseling tussen systemen van eerstelijns zorgverleners zoals huisartsen en PGO’s van burgers.

Vorig jaar en dit jaar vonden ook al voor andere digitale stimuleringsregelingen PROVES-testen plaats, zoals afgelopen januari met het EPD HiX van ChipSoft en de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep. Voor oktober zijn er gecontroleerde livegangen in het kader van PROVES gepland: eerst in Zoetermeer en dan in de regio Utrecht. Daarbij worden ook geselecteerde groepen patiënten betrokken.

Testen voor VIPP OPEN

De Proof of Concept voor VIPP OPEN bestaat uit het technisch beproeven van het verzamelen van huisartsgegevens, labuitslagen, overgevoeligheden en afspraken. Deze MedMij-informatiestandaarden zijn randvoorwaardelijk voor OPEN, de VIPP-regeling voor de eerstelijnszorg. Het doel van de regeling is om informatie-uitwisseling tussen patiënten en huisartsen te stimuleren. Deelname aan MedMij is hierin verplicht. Huisartsen en andere eerstelijns zorgverleners kunnen gebruik maken van 75 miljoen euro aan subsidiegelden om hun systemen te ontsluiten voor PGO’s, zo werd in mei bekend.

Eind oktober leveren de leveranciers de testrapportage op met de bevindingen die ze gedurende het traject tegenkomen. Deze bevindingen worden besproken met MedMij en Nictiz, waarna PROVES een eindrapportage oplevert. De bevindingen kunnen leiden tot verbeteringen aan het afsprakenstelsel en informatiestandaarden.

Ervaring opdoen via Proof of Concept

De leveranciers van PGO’s die meedoen aan de Proof of Concept zijn Drimpy, Ivido en Healpt. Aan de zorgaanbiederskant doen leveranciers PharmaPartners en MicroHIS mee. Ook het LSP (Landelijk Schakelpunt, bedoeld voor regionale uitwisseling van medische gegevens tussen zorgaanbieders) doet mee aan de Proof of Concept. Deelname biedt leveranciers ervaring met het implementeren van de informatiestandaarden, zo is de bedoeling.

Drimpy en Ivido kregen in april als eerste twee PGO-aanbieders het MedMij-label uitgereikt, wat betekent dat zij volledig volgens MedMij-standaarden werken. Op 25 juli kreeg Healpt de kwalificatie van de eerste gegevensdienst en treed binnenkort toe tot het MedMij afsprakenstelsel. Vanaf 1 oktober 2019 kunnen Nederlanders gebruik gaan maken van een gratis PGO. Dat wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen