MedMij gecontroleerd uitgerold in de regio Utrecht

Sinds vorige week kan een geselecteerde groep patiënten medicatiegegevens van hun apotheek via de MedMij methode ophalen in de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Er zijn vijf apotheken in Utrecht, De Meern en Houten die aan de MedMij uitrol meedoen. In Utrecht worden de meditatiegegevens van apotheken gekoppeld met PGO ZorgDoc.

De vijf apotheken die meedoen aan deze gecontroleerde livegang van MedMij zijn: Apotheek de Dame (Utrecht), Apotheek Medisch Centrum Dorp (Houten), Apotheek Fleir (De Meern), Apotheek Oog in Al (Utrecht) en Stichtse Apotheek De Bilt (Utrecht). Patiënten van deze apotheken kunnen zich bij deze apotheken nog aanmelden als deelnemer.

Het burgerportaal PAZIO, een overkoepelend e-health platform, is ook onderdeel van deze livegang en is daarvoor uitgebreid met de functionaliteit van ZorgDoc. Binnen het PAZIO portaal worden online diensten van meerdere zorg- en welzijnsorganisaties samengevoegd voor patiënten.

Positieve ervaringen MedMij

Zowel de deelnemende apothekers als patiënten staan positief tegenover deze manier van uitwisseling en raadpleging van medicatiegegevens. Patiënten kunnen controleren dat de apotheek over de juiste meditatiegegevens beschikt. Voor apothekers vereenvoudigt het digitale systeem de uitwisseling van gegevens.

“Tot nu toe kon ik alleen een uitgeprinte lijst van hun medicatie-overzicht meegeven. Nu kunnen ze dat overzicht zelf veilig en digitaal ophalen”, aldus Apotheker Chaandeni Ramesar. Meneer Rutting een van de deelnemende patiënten zegt: “Ik zag bijvoorbeeld al dat er een medicijn in de lijst staat dat ik niet meer gebruik. Dat heb ik meteen doorgegeven aan de apotheker, zodat er geen fouten gemaakt worden.”

Gecontroleerde livegang en evaluatie

Het MedMij Afsprakenstelsel wordt in een gecontroleerde omgeving naar de praktijk uitgerold. Na Asten en Zoetermeer, vlak voor de Kerst, is de gecontroleerde livegang in de regio Utrecht nu ook een feit. eventuele inzichten en verbeteringen die voortkomen uit de de gecontroleerde livegangen zullen meegenomen worden in de doorontwikkeling van MedMij en toekomstisge livegangen.

LSP+ is ook bij de Utrechtse livegang de Dienstverlener Zorgaanbieder (DVZA). Een rol die beschreven is in het MedMij Afsprakenstelsel. PGO-leveranciers moeten het MedMij-label halen en zorgaanbieders moeten hun ICT-systemen op MedMij aansluiten. Daarvoor wordt LSP+, een VZVZ applicatie, ingezet.

Om gegevensuitwisseling op de MedMij-manier tot stand te brengen moeten namelijk niet alleen PGO-leveranciers het MedMij-label halen, ook de zorgaanbieders moeten hun ICT-systemen (laten) aansluiten op MedMij. Daarvoor wordt nu LSP+ – een applicatie van VZVZ – ingezet. Vooralsnog wordt LSP+ alleen in deze gecontroleerde setting gebruikt. Zo kan onderzocht worden dat alles werkt zoals in het Afsprakenstelsel beschreven wordt.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?