Search
Close this search box.
Search

MedMij in hogere versnelling, consultatie voor toegang tot huisartsgegevens

MedMij, het initiatief achter een raamwerk voor standaard informatie-uitwisseling van medische gegevens, zit heeft de laatste maanden een hogere versnelling. Niet onlogisch, aangezien vanaf dit jaar de eerste concrete bouwblokken afgerond moeten worden. De meest recente stap is een openbare consultatie voor de functionele specificaties voor het toegankelijk maken van huisartsgegevens.

Sinds 22 februari zijn alle genoemde specificaties in te zien en kunnen betrokken partijen er hun mening over geven (tot en met 28 maart). Dat kunnen huisartsen en hun vertegenwoordigers zijn, maar ook ICT-leveranciers die bijvoorbeeld HIS-toepassingen (huisartsen informatie systemen) leveren. MedMij streeft er naar dat patiënten dit jaar al via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) hun medische gegevens in het dossier van de huisarts kunnen raadplegen.

De basis voor deze set van gegevens is de richtlijn ‘Online inzage in het H-EPD door patiënt’ die NHG en Patiëntenfederatie Nederland hebben ontwikkeld. Deze richtlijn beschrijft de basisafspraken over het delen en omgaan met medische informatie om de zorg te verbeteren. Dit sluit naadloos aan op waar MedMij voor staat, het ontsluiten van medische gegevens van patiënten voor die patiënt zelf.

Negen informatiegebieden gedefinieerd

Op grond van de nu te consulteren richtlijn zijn negen informatiegebieden gedefinieerd, die beschikbaar zijn voor digitale uitwisseling. Voorbeelden van informatiegebieden zijn actuele episodes, het actuele medicatieoverzicht en mogelijke medicatie-overgevoeligheid.

Deze gegevens heeft MedMij samen met experts uit het veld functioneel gereed gemaakt om te ontsluiten naar PGO’s, zodat patiënten ze kunnen raadplegen. De technische specificaties volgen in de loop van april 2018.

Geleidelijke uitrol vanaf 2018

MedMij is het raamwerk van afspraken en standaarden voor toegang tot en uitwisseling van medische gegevens. Vanaf 2018 wordt het raamwerk geleidelijk uitgerold. In 2020 wil de overheid dat iedere Nederlander toegang heeft tot zijn of haar medische gegevens in een Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). MedMij moet hiertoe bijdragen.

Het is een initiatief van het Informatieberaad, een brede coalitie van patiënten, zorgaanbieders, verzekeraars en overheid die samen werken aan een betere informatievoorziening in de Nederlandse gezondheidszorg. Het Nictiz houdt zich bezig met het uitwerken van standaarden op basis van gezamenlijke definities zoals in ZIB’s (Zorg Informatie Bouwstenen). Regelmatig worden er nieuwe standaarden gepubliceerd of geconsulteerd.

Tweemaal VIPP

Programma’s zoals VIPP (Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling Patiënt en Professional) van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn voorbeelden van initiatieven die het MedMij-raamwerk naar de praktijk vertalen. De NVZ wil met VIPP bereiken dat patiënten hun medische gegevens 24/7 online kunnen inzien. Dat artsen op het juiste moment over de juiste informatie beschikken. Dat arts en patiënt samen praten over passende zorg.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS kondigde eerder in februari in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij een vergelijkbaar VIPP-programma wil stimuleren voor de geestelijke gezondheidszorg. Blokhuis stelt hierover in gesprek te zijn met met onder meer GGZ Nederland, MIND en de LVVP. In 2018 en 2019 is er voor investeringen in e-health en informatie-uitwisseling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) 50 miljoen euro beschikbaar.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?