MedMij verbetert standaarden PGO met input kandidaat-deelnemers

13 maart 2019
Gebruik-tablet
Gegevensuitwisseling
Nieuws

MedMij heeft wijzigingsverzoeken van kandidaat-deelnemers aan het programma verwerkt in de nieuwe release: ‘MedMij Informatiestandaarden 2019.01’. Dit heeft volgens het programmateam geleid tot een kwaliteitsverbetering van de MedMij-standaarden. De specificaties sluiten nu beter aan bij de wensen van de kandidaat-deelnemers (leveranciers van PGO’s en informatiesystemen) die de standaarden aan het inbouwen zijn.

Zo’n 60 leveranciers van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO) en 12 ICT-leveranciers van informatiesystemen zoals een EPD of HIS) hebben zich vorig jaar aangemeld als kandidaat-deelnemer van het MedMij-afsprakenstelsel. Komende maand moeten de eerste deelnemers hun MedMij-certificaat krijgen. Dat betekent dat hun systemen volledig voldoen aan het MedMij-stelsel.

Minister Bruins (Medische Zorg) maakte deze week bekend dat er een tijdelijke stimuleringsregeling komt om het gebruik van PGO’s te stimuleren. Daarbij krijgen PGO-aanbieders een bedrag voor elke gebruiker, die dan niet voor dit gebruik van een PGO hoeft te betalen. Vorig jaar was er al een subsidieregeling om aanbieders van een PGO te ondersteunen bij de ontwikkeling ervan op basis van MedMij-standaarden.

Informatiestandaarden nodig

Om gezondheidsgegevens als bloeddruk en laboratoriumuitslagen, opgeslagen in verschillende dossiers van zorgverleners, (gestructureerd) uit te kunnen wisselen met een PGO zijn informatiestandaarden noodzakelijk. MedMij heeft hier afgelopen jaar al de set MedMij Standaarden 2018.06 voor opgeleverd.

Deze standaarden zijn onderdeel van het MedMij-afsprakenstelsel. Inmiddels zijn volgens MedMij veel kandidaat-deelnemers druk bezig om deze informatiestandaarden in hun systemen in te bouwen. Tijdens dit proces hebben ze wijzigingsverzoeken ingediend. In de nieuwe release ‘MedMij Standaarden 2019.01’ zijn deze wijzigingsverzoeken doorgevoerd.

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • Een aantal mappings tussen de MedMij FHIR-specificaties en de zorginformatiebouwstenen (zibs) is verbeterd. In deze release zijn onder andere de relevante mappings voor de zib BasisElementen toegevoegd aan de profielen en er is verbeterde duiding voor terminologiemappings waar van toepassing.
  • Er is een extensie toegevoegd aan de MedMij FHIR-specificaties voor uitwisseling van het specialisme, de rol en de zorgaanbieder van een zorgverlener. Hier zijn de issues te vinden die gekoppeld zijn aan de voorjaarsrelease.

MedMij-standaarden PGO

De release MedMij Standaarden 2019.01 bevat de volgende standaarden (een ruime verdubbeling van de vier informatiestandaarden uit augustus 2018):

  • Basisgegevensset zorg 2.1.0
  • Labuitwisseling 1.1.0
  • Medicatieproces 9.0.7
  • AllergieIntolerantie 1.1.0
  • eAfspraak 1.1.0
  • Zelfmetingen 1.2.0
  • PDF/A 1.2.0
  • Huisartsgegevens 1.1.0
  • Basisgegevens GGZ 1.1.0

Tot slot is de versionering (het produceren van verschillende versies om specifiekere doelgroepen te bereiken) en distributie van de MedMij FHIR-specificaties verbeterd. MedMij maakt vanaf deze voorjaarsrelease gebruik van het FHIR Packaging mechanisme. Voor alle FHIR-specificaties van release 2018.06 is een package 1.0.0 aangemaakt. De voorjaarsrelease is gekoppeld met package 1.1.0.

Om aan de slag te kunnen met de verbeterde MedMij-standaarden gelden nieuwe tijdslijnen voor testen en kwalificeren. De belangrijkste tijdlijnen voor de nieuwe release staan in een eerder nieuwsbericht.