MedMij, VZVZ en Nictiz intensiveren samenwerking

MedMij, VZVZ en Nictiz werken al geruime tijd samen aan de gezamenlijke ambitie om consumenten de mogelijkheid te bieden al hun gezondheidsgegevens te verzamelen, te beheren en te delen in een zelfgekozen PGO. Die samenwerking heeft tot nu toe al enkele mooie resultaten opgeleverd. Afgelopen week hebben de drie partijen hun handtekening gezet onder een nieuwe overeenkomst om die samenwerking verder te intensiveren.

MedMij is een programma van Patiëntenfederatie Nederland waarbinnen al enkele jaren hard gewerkt is aan de ontwikkeling van informatiestandaarden en het welbekende MedMij Afsprakenstelsel. Hiermee kan iedere Nederlander beschikken over een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). In een PGO kunnen alle gezondheidsgegevens verzameld, beheerd en gedeeld worden. De samenwerking die MedMij, Nictiz en VZVZ aangegaan zijn, en nu verder intensiveren, heeft haar waarde in de afgelopen periode al bewezen.

MedMij afsprakenstelsel

Omdat Nictiz en VZVZ over de kennis en expertise beschikken die nodig zijn om MedMij tot een succes te maken, zijn de drie partijen in een vroeg stadium gaan samenwerken. En dat heeft inmiddels ook al de nodige vruchten afgeworpen. In de praktijk is al aangetoond dat het afsprakenstelsel klaar is om veilige gegevensuitwisseling tot stand te brengen. Inmiddels zijn al 37 MedMij-labels uitgereikt en zijn 12 informatiestandaarden gereed.

De samenwerking tussen de drie partijen zal met de ondertekening van een nieuwe overeenkomst nog intensiever worden. Dat geldt met name voor het kwalificatie- en acceptatietraject dat partijen moeten doorlopen voor het behalen van het MedMij-label. Het doorlopen van het kwalificatietraject voor het MedMij-label gebeurt bij Nictiz. De acceptatie gebeurt bij het VZVZ Servicecentrum.

Intensievere samenwerking

“Nictiz ontwikkelt, beheert en kwalificeert de MedMij Standaarden. Daarmee dragen wij bij aan de digitale verpersoonlijking van de zorg, waarin de patiënt zijn medische gegevens rechtstreeks van de zorgverlener in zijn of haar eigen omgeving krijgt. De omvang van deze ambitie maakt overigens dat we dit niet met onze drie organisaties alleen kunnen realiseren. Ook de samenwerking met veldpartijen is noodzakelijk”, zegt Leonique Niessen, directeur-bestuurder a.i. van Nictiz.

“We hebben in de eerste periode van de samenwerking aan elkaar moeten wennen. We zijn met iets groots en ingewikkelds bezig. Iets dat nog niet bestaat, dus het is een lerend systeem waarin we onderweg allerlei hobbels moeten omzeilen. Logisch dat je dan ook met elkaar moet zoeken naar de juiste balans. Maar we hebben nu de goede koers te pakken. Het moment dat PGO’s toegankelijk worden voor grote groepen Nederlanders, is niet ver weg. En we weten allemaal: dit gaat ons alleen lukken als we dat met elkaar doen”, zo voegt Ronald Gorter, voorzitter van het bestuur van stichting MedMij, daaraan toe.

“Voor VZVZ is MedMij een belangrijk afsprakenstelsel. Onze kennis en kunde opgedaan bij het in beheer nemen van andere afsprakenstelsels komt de samenwerking met Nictiz en stichting MedMij ten goede. Met Nictiz bieden we nu een goed afgestemd proces voor deelnemers”, aldus bestuursvoorzitter van VZVZ Adriaan Blankenstein.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?