Medtronic krijgt FDA-goedkeuring voor Inceptiv-neurostimulator

2 mei 2024
Innovatie
Nieuws

Medtronic heeft aangekondigd dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de oplaadbare Inceptiv-neurostimulator met closed-loop technologie heeft goedgekeurd voor de behandeling van chronische pijn. Het Inceptiv-systeem is de eerste neurostimulator van Medtronic met closed-loop technologie die de unieke biologische signalen van de patiënt registreert en de stimulatie automatisch in realtime aanpast.

Een neurostimulator is een medisch implantaat ter grootte van een stopwatch, dat lijkt op een pacemaker. De neurostimulator geeft via een of meer geleidingsdraden lichte elektrische pulsen af in de ruimte rondom het ruggenmerg. Deze pulsen verstoren de pijnsignalen tussen het ruggenmerg en de hersenen en zorgen zo voor pijnverlichting.

Automatische aanpassing stimulatieniveau

Bij traditionele neurostimulatoren worden deze pulsen continu afgegeven, wat bij bepaalde bewegingen onprettig kan zijn. Dit kan ertoe leiden dat patiënten de stimulatie verlagen, waardoor de neurostimulatie minder effectief is. De nieuwe Inceptiv-neurostimulator meet 50 keer per seconde de neurale respons van het lichaam. Als de neurale respons toeneemt, bijvoorbeeld als de patiënt hoest of niest, verlaagt Inceptiv automatisch de stimulatie. Neemt de neurale respons af, dan wordt de stimulatie weer verhoogd naar het optimale niveau. Zo wordt de stimulatie voortdurend aangepast aan wat de patiënt nodig heeft.

Deze automatische aanpassing van het stimulatieniveau is overigens niet helemaal nieuw, want enkele jaren geleden bracht het Australische Saluda Medical het Evoke ECAP-systeem op de markt. Dit systeem registreert wat er in het ruggenmerg gebeurt en past op basis daarvan de hoeveelheid elektrische pulsen aan. Het Bravis ziekenhuis nam dat systeem in december 2020 in gebruik.

Closed-loop technologie

Inceptiv is voorzien van closed-loop technologie met ‘evoked coumpound action potentials’ (ECAP’s). ECAP’s zijn de signalen die het ruggenmerg genereert als reactie op elektrische stimuli en die het mogelijk maken de stimulatie aan te passen aan de bezigheden van de patiënt. In een klinisch onderzoek bleek dat negen op de tien patiënten de closed-loop functie verkoos boven een vast stimulatieniveau.

Volgens Medtronic is Inceptiv het eerste en enige SCS-systeem met full-body 1.5T en 3T MRI labelling, en tevens het kleinste en dunste volledig implanteerbare SCS-apparaat ter wereld dat is ontworpen voor het comfort van de patiënt. Medtronic zal de komende weken beginnen met de marktintroductie van Inceptiv in de VS. Het systeem werd eerder al goedgekeurd voor verkoop in Europa en Japan.

Technologie, data en AI

Als wereldwijd leider in medische technologie werkt Medtronic al 75 jaar aan het ontwikkelen en implementeren van geavanceerde technologie gericht op het verlichten van pijn, het herstellen van de gezondheid en het verlengen van het leven. In het licht van de huidige uitdagingen om de hoogste kwaliteit van zorg op een duurzame manier toegankelijk en betaalbaar te houden, is de slimme toepassing van technologie, data en AI crucialer dan ooit.