Search
Close this search box.
Search

Meekijkconsult: cardioloog kijkt digitaal mee met huisarts

Cardiologen van het Hagaziekenhuis kijken via digitale meekijkconsulten regelmatig mee bij huisartsen. Via een videobelverbinding kunnen ze dan samen ECG’s, CT-scans en het ziekteverloop bespreken. De aanpak werkt volgens betrokkenen goed voor patiënten, voor de cardiologen en de betrokken huisartsen en levert de nodige kostenbesparingen op.

De afdeling Cardiologie van het HagaZiekenhuis kijkt regelmatig digitaal mee met huisartsen in de regio. Dergelijke meekijkconsulten worden vooral ingezet bij patiënten met minder complexe en minder dringende cardiologische klachten. Met een videobelverbinding kijken huisarts en cardioloog samen naar een ECG of CT-scan. Zo hoeft de patiënt niet onnodig doorverwezen te worden.

Wilco Tanis, cardioloog in het HagaZiekenhuis geeft een voorbeeld: “Huisarts Luit van Velzen en ik kijken tijdens zo’n digitaal meekijkconsult onder meer naar het ECG, een bepaald klachtenpatroon of een labuitslag. Het is een soort voorportaal: we bespreken de patiënt eerst via videobellen voordat de huisarts hem of haar eventueel naar mij doorverwijst. In veel gevallen is de doorverwijzing niet meer nodig.” In de praktijk is dat prettig voor de patiënt die dan meestal niet meer naar het ziekenhuis hoeft.

Minder kosten voor patiënt en maatschappij

De huisarts Luit van Velzen kan zijn patiënten dankzij de consulten beter en sneller helpen en leert nieuwe dingen van de cardioloog. Doordat de zorg bij de huisarts plaatsvindt, gaat het niet af van het eigen risico van de patiënt. Tevens zijn de maatschappelijke kosten lager. Het is in de praktijk natuurlijk wel specialistische hulp maar een stuk goedkoper. Huisarts Van Velzen: “Ik weet nu meer over de diagnostiek van cardiologie, de mogelijkheden en de overwegingen. En ik kan nu zelf cardiologisch onderzoek aanvragen voor mijn patiënten. De resultaten bespreek ik tijdens het meekijkconsult. Patiënten blijven nu vaker bij mij onder behandeling. Ik kan ze blijven volgen en dat is hartstikke leuk.”

Meedenkconsult of meekijkconsult?

Meekijkconsulten zullen in de toekomst vaker voorkomen. Maar regelmatig kan ook een meedenkconsult al voldoende zijn. Een goed voorbeeld zijn huisartsen in de regio Heerenveen die  meedenkconsulten sinds 2021 met ziekenhuis Tjongerschans inzetten. Hierbij vragen huisartsen digitaal om expertise van specialisten zonder tot een klassieke verwijzing over te gaan. Het voordeel is dat patiënten dan niet onnodig voor een afspraak met een medisch specialist fysiek naar het ziekenhuis hoeven te komen. Eerder hebben huisartsen en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) Treant Zorggroep en het Martini Ziekenhuis (Noord-Nederland) een dergelijk consult ingevoerd.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?