Search
Close this search box.
Search

Meer innovatie in de zorg door nieuwe financieringsregeling

Innovatie in de zorg moet mogelijk blijven. Daarom heeft de Nederlandse Zorgautoriteit de “Regeling innovatie voor kleinschalige experimenten” ingesteld. Met de nieuwe regeling krijgen bedrijven de mogelijkheid een extra twee jaar te experimenteren met zorg die niet past binnen de bestaande zorgprestaties.

Zonder de juiste financiering komen innovaties in de zorg niet van de grond. En innovaties zijn van groot belang om kwalitatief goede en betaalbare zorg te waarborgen. Een goede beleidsregeling rondom financiering is dus belangrijk. De Nederlandse Zorgautoriteit verandert per 1 januari 2017 de financieringsregeling rondom kortdurende experimenten. Hiermee willen zij vernieuwende oplossingen in de zorg betere kansen bieden. De regeling geldt voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren.

Verlenging van twee jaar

De “Regeling innovatie voor kleinschalige experimenten” is bedoeld voor kortdurende, kleinschalige experimenten. Tot nu toe konden deze experimenten maximaal drie jaar duren. Dit bleek voor sommige experimenten te kort om voldoende resultaten te behalen. Met de nieuwe regeling kunnen de experimenteerpartijen een verlenging van maximaal twee jaar aanvragen. Het experiment moet verder beperkt zijn tot een specifieke patiëntengroep, prestatie, één of meerdere zorgaanbieders, één of meerdere ziektekostenverzekeraars of een beperkte regio.

Twee voorwaarden

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft twee voorwaarden verbonden aan de verlenging. De eerste voorwaarde draait om de uitkomsten van het experiment; deze moeten nog onvoldoende input bieden voor een besluit over het al dan niet inbedden van de reguliere bekostiging. Daarnaast moet de onderzoeksopzet en het type onderzoek om een langere onderzoek tijd vragen.

Om te controleren of een innovatie kans maakt op de verlenging, wordt de eindevaluatie van innovaties vervroegd. Waar dit eerder slechts twaalf weken voor het einde van de onderzoeksfase plaatsvond, wordt dit nu zes maanden voor de afloop van het experiment. Dit zorgt er bovendien voor dat deelnemers aan het experiment eerder weten waar zij aan toe zijn.

Om innovatie in alle gebieden aan te moedigen, wordt ook de forensische zorg toegevoegd aan de regeling. Eerder viel dit gebied buiten de beleidsregel. Hiermee wordt innoveren voor alle zorggebieden aantrekkelijker en makkelijker.
 
Meer innovatie in de zorg is op 26 januari a.s te zien op het Experience Congres van ICT&health in het Beatrix Theater. Reserveer hier uw Gratis Ticket.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?