Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
30 mei 2017
Artikel delen

MERLN Instituut opent internationale database voor biomaterialen

Onderzoekers van het MERLN Instituut introduceren cBiT, een nieuwe internationale database voor biomaterialen. De database huisvest informatie over biomaterialen, waarmee het instituut hoopt regeneratieve geneeskunde vooruit te drijven. Internationale onderzoekers krijgen ook de mogelijkheid data bij cBiT op te slaan. De database moet hét centrum voor biomateriaal-geassocieerde data worden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

cBiT staat voor Compendium for Biomaterial Transcriptomics. In de openbare database kunnen wetenschappers van over de hele wereld informatie vinden over (de ontwikkeling van) biomaterialen. De afdeling Cell Biology-Inspired Tissue Engineering (cBITE) van het MERLN Instituut ontwikkelde de nieuwe database. Zij hopen cBiT snel uit te breiden met data afkomstig uit de hele wereld.  

Twee technieken

cBiT zal de data huisvesten van de twee centrale technieken die cBITE toepast: transcriptomics en materiaal karakterisatie. Met het inzetten van transcriptomics, ook wel bekend als genexpressie, houden wetenschappers zich bezig met het meten van de activiteit van alle genen in één cel. Hiermee brengen zij in kaart hoe een cel functioneert. Materiaal karakterisatie geeft de onderzoekers inzicht in de fysische, chemische en mechanische eigenschappen van een biomateriaal. De data die met deze technieken gegenereerd wordt, zal vanaf nu een plaats krijgen in cBiT.

Primeur in informatiedeling

Het is de eerste keer dat een combinatie van deze twee typen data samen beschikbaar zijn in één centrale locatie. Het Instituut hoopt dan ook hét centrum van biomateriaal-geassocieerde data te worden. De verbeterde kennisdeling moet een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuw biomateriaal dat beter integreert in het menselijke lichaam. Voor (inter)nationale onderzoekers is het ook mogelijk om biomaterialen die wellicht interessant zijn voor MERLN op te sturen, waarna de materialen onderzocht worden en de data toegevoegd aan cBiT.

Instituut MERLN

MERLN richt zich op de regeneratieve geneeskunde. In deze tak van de geneeskunde focust men zich op het regereneren van cellen, weefsels en zelfs hele organen. Bij MERLN werken onder andere scheikundigen, moleculaire celbiologen en ICT’ers aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën binnen regeneratieve geneeskunde. Centraal staat het ontwikkelen van nieuwe biomaterialen, die een succesvolle interactie aan kunnen gaan met het lichaam. Het is echter een nieuw vakgebied, waardoor er nog weinig bekend is over de interactie tussen menselijke cellen en biomaterialen. Onlangs werd er een Zwaartekracht subsidie uitgereikt aan het onderzoek Materials-Driven Regeneration, wat zich met hetzelfde vakgebied bezighoudt. De universiteit van Maastricht, waar MERLN aan verbonden is, maakt onderdeel uit van deze onderzoeksgroep.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen