Search
Close this search box.
Search

‘Met samenwerking opschalen digitale zorg versnellen’

De implementatie van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg te versnellen: dat is het doel van de Dutch Health Leaders Foundation. Deze op 18 maart officieel gelanceerde stichting wil zijn doel samen met zorgondernemers realiseren, zo staat in het mission statement. Want ook met de stimulans van digitalisering als gevolg van de coronacrisis, blijft opschaling in Nederlands verband een lastig verhaal.

Ondernemers moeten via de Dutch Health Leaders Foundation eenvoudiger toegang krijgen tot een netwerk van zowel internationale als nationale zorgorganisaties en investeerders met specifieke focus op zorg. Dat stelden de initiatiefnemers tijdens het Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt. Daarnaast treedt de stichting op als belangenbehartiger en wil zij vanuit die rol in gesprek gaan met besluitvormers en beleidsmakers, zodat bestaande digitale zorg-technologie op grotere schaal én sneller kan worden geïmplementeerd.

Meer aandacht digitale zorg

De coronapandemie heeft ook in de sectoren zorg en welzijn meer aandacht gebracht voor digitalisering en het integreren van nieuwe technologieën in het preventie- en zorgproces. Dat is een positieve uitkomst, al verwachten veel zorgondernemers dat de komende jaren taai zullen zijn om de digitalisering verder te kunnen opschalen. Momenteel blijven in Nederland de initiatieven die daadwerkelijk impact maken achter op internationale voorbeelden.

De initiatiefnemers achter de stichting, Douwe Jippes en Edith van de Weg, hebben de afgelopen jaren samengewerkt, geïnvesteerd en onderzoek gedaan naar de digitalisering van gezondheid in Nederland: ”We zien hele mooie initiatieven en concepten ontstaan, Nederland is daar van oudsher goed in, met vaak een technologische voorsprong. We zien echter op allerlei domeinen ruimte voor verbetering, met name op het vlak van internationalisering en professionalisering.”

Mondjesmaat adopteren

De ‘Digital Health’ sector is ook in Nederland een van de meest veelbelovende en snelst groeiende sectoren binnen de gezondheidssector. Het is echter ook een relatief traditionele sector, die innovatieve toepassingen mondjesmaat adopteert. Jippes en Van de Weg stellen ervan overtuigd te zijn dat als (digital) health ondernemers meer samenwerken en kennis delen, zij besluitvormers helpen bij het gerichter invullen van randvoorwaarden voor de toepassing van nieuwe initiatieven en een voorloper kunnen zijn in deze snelgroeiende sector.

“We hebben in Nederland een ontzettend mooi ecosysteem beschikbaar, het verenigen en activeren van instituten in de zorg is cruciaal. Het idee is dat Nederlandse en internationale startups in Nederland succesvol starten en dan uiteindelijk vanuit Nederland de wereld veroveren.” Jippes is ook oprichter van en managing partner bij Healthy.Capital, dat in 2020 investeerde in digital health startup MiGuide.

Meerdere partijen steunen de missie en activiteiten van de stichting, waaronder Luscii, iPractice, Siilo, Openup, Medscaler, MiGuide, Pharmeon en Reducept. “De grote opgaven in de zorg, zoals digitale transformatie, kunnen we niet oplossen zonder de creativiteit van ondernemers en diens investeerders. Daarom ondersteun ik dit initiatief van harte”, stelt prof. Daan Dohmen, serial entrepreneur & investor in healthcare, professor digital transformation in healthcare, over de foundation.

Inzichten delen

Iedere organisatie die zich op het vlak van Digital Health, Medtech en Healthtech begeeft, kan zich bij de foundation aanmelden en input leveren op wat zij naast netwerk en kapitaal nog meer nodig hebben. De stichting stelt zich te onderscheiden doordat de deelnemers inzichten delen over de stand van het Nederlandse ecosysteem en uitdagingen om tot betaalbare digitale zorg te komen. De foundation zal zich met op maat gemaakte bijeenkomsten en in samenwerking met andere partijen ook richten op matchmaking, ecosysteem building en internationalisering.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?