Rabobank: innovatiekracht maakt zorg toekomstbestendig

3 december 2018
Michel van Schaik
Digitalisering
Nieuws
“We hebben veel ICT-kennis in huis en beschikken over een hoogwaardige infrastructuur, die continu wordt doorontwikkeld. Daar zou de zorg gebruik van kunnen maken. Sterker nog, samen kunnen we van de zorg een kansrijk exportproduct maken.” Innovatiekracht en leiderschap zijn een must om te voorkomen dat de zorg verder onder druk komt te staan.

Groeiend personeelstekort

Van Schaik maakt zich zorgen over het groeiende personeelstekort in de zorg, terwijl die zorg een belangrijke basis is voor een vitale en productieve samenleving. “We zien nu al dat niet zozeer geld de beperkende factor is, maar de arbeidsmarkt.” Dat heeft volgens Van Schaik vooral te maken met het feit dat de zorg te laat de verantwoordelijkheid heeft genomen om naar andere waardeketens toe te werken. “We vinden het heel normaal om te bankieren met een app, maar ziekenhuizen zijn nog niet eens in staat digitaal informatie met anderen uit te wisselen.”

Innovatiekracht en ondernemerschap

Om het tij te keren moeten we ons in zijn ogen niet richten op systeemdiscussies over de hoogte van het eigen risico of wel/geen marktwerking, maar de innovatiekracht en het ondernemerschap in de zorg fors versterken. “Daarvoor is zowel goed leiderschap nodig als het ondersteunen van initiatieven die de zorg verbeteren en gelijktijdig de efficiency verhogen. Bestuurders van zorginstellingen moeten nadenken over hoe ze betere zorg tegen lagere kosten kunnen bieden en daar stevige keuzes in durven maken. De mogelijkheid van nieuwe toetreding is ook heel belangrijk.” Dit ziet hij voorzichtig al gebeuren in de caresector. “Er treden nieuwe ondernemingen toe, die bijvoorbeeld een nieuw woonconcept aanbieden voor kwetsbare ouderen en daar zorg aan toevoegen. Denk aan de Thomas huizen, Domus Magnus en de Herbergier. Maar ook aan een bedrijf als Focus Cura of het onlangs gelanceerde &Happy.” Ook in de ziekenhuiszorg zijn dit soort initiatieven zichtbaar, met specifieke klinieken voor onder meer oogzorg of behandeling van problemen van rug, heupen en knieën.

Digitale snelweg randvoorwaarde

Een cruciale randvoorwaarde om de zorg te transformeren naar een patiëntgeoriënteerd ecosysteem is volgens Van Schaik een digitale snelweg waar alle partijen gebruik van maken om snel en veilig informatie uit te wisselen. Zijn idee is om de kennis en ervaring van de banken als inspiratiebron te gebruiken. “Onze sector stond een aantal jaar geleden voor dezelfde opgave als de zorg nu. Na onderling overleg is toen besloten standaarden te ontwikkelen die inmiddels internationaal gebruikelijk zijn."   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!