Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Microsoft wil Kanker binnen 10 jaar uitbannen

Microsoft wil Kanker binnen 10 jaar compleet uitbannen met behulp van programmeerbeginselen. Het bedrijf wil de ‘code van de ziektecellen’ kraken en hen herprogrammeren als een gezonde cel. Het bedrijf geeft zichzelf 10 jaar de tijd dit voor elkaar te krijgen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Veel medische bedrijven hebben genezing van kanker op hun verlanglijstje. Zo ook Microsoft. Ze hebben gezworen om "het probleem van kanker op te lossen" binnen tien jaar. Dat doen ze door baanbrekende computertechnologie te gebruiken om de code te kraken en de zieke cellen te herprogrammeren naar een gezonde toestand.

Om dit te doen, heeft het bedrijf een aantal van ’s werelds beste biologen, programmeurs en ingenieurs aangetrokken, die kanker zullen benaderen als een virus in een computersysteem. Deze zomer opende Microsoft zijn eerste laboratorium om de bevindingen van de wetenschappers te testen. Ze maken ook een computer van DNA die in de cellen kan leven en op zoek gaat naar “fouten” zoals kanker in netwerken in het lichaam. Als het kankergezwel gespot is, kan het systeem rebooten en de zieke cellen verwijderen.

Appels en peren

"Ik denk dat het een heel natuurlijke zaak voor Microsoft is om in te duiken, want we hebben een enorme expertise in de informatica en wat er gaande is in kanker is een rekenkundig probleem. Het is niet alleen een analogie, het is een diep wiskundig inzicht. Biologie en informatica zijn disciplines die ver uit elkaar lijken te staan, maar ze hebben diepe raakvlakken op het meest fundamentele niveau, "zegt Chris Bishop, laboratorium directeur bij Microsoft Research.

Microsoft ontwikkelt moleculaire computers opgebouwd uit DNA die het best te vergelijken zijn met de werking van een arts. Het zal de kankercellen vinden en vernietigen. Hoofd van de biological computation group bij Microsoft, Andrew Philips, zei: "Het is lange termijn, maar … ik denk dat we in vijf tot 10 jaar tijd een slim moleculair systeem in kunnen zetten, dat de ziekte kan detecteren."

Ze hebben inmiddels al software ontwikkeld die het gezonde gedrag van een cel imiteert, zodat ze het kunnen vergelijken met een zieke, om het probleem te vinden en te werken aan de genezing ervan. Deze “Bio Model Analyser software” wordt al gebruikt om onderzoekers te helpen begrijpen hoe leukemie effectiever te behandelen.

Een kankervrije eeuw

Dr Jasmin Fisher, senior onderzoeker en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Cambridge, zei: "Als we in staat zijn om kanker te controleren en reguleren dan wordt het zoals elke chronische ziekte en is het probleem opgelost. Ik denk voor sommige kankers vijf jaar, maar zeker binnen tien jaar. Dan zullen we waarschijnlijk een eeuw vrij zijn van kanker."

In de toekomst zullen smartphones de gezondheid voortdurend controleren. Het zal de real-time data continu vergelijken met hoe het lichaam zou moeten functioneren en daarmee direct problemen opsporen. "Mijn persoonlijke visie is dat in je straks ’s ochtends wakker wordt, je e-mail checkt en op hetzelfde moment worden al onze genetische gegevens, onze hartslag, onze slaappatronen, hoeveel we gesport hebben worden ingebracht in een computer die je welzijn zal controleren en vertellen hoe groot de kans is op het krijgen van griep, of een andere verschrikkelijke ziekte, voegt "Dr Fisher eraan toe.

"Om daar te komen moeten we dit soort computermodellen hebben die ons lichaam nabootsen en een model maken van de fundamentele processen die plaatsvinden. Onder normale omstandigheden delen cellen en sterven ze en is er een zeker evenwicht. De problemen beginnen wanneer die balans weg is. Zo krijgen we een ongecontroleerde toename van tumoren."

Scannen gemakkelijker gemaakt

Het proces voor radiologen om een tumor te scannen en een 3D-kaart te creëren van tientallen secties met de hand duurt op dit moment zo’n vier uur. Verbeterde scans om de grootte van de tumoren snel in kaart te brengen kan straks slechts in minuten. Ingenieurs van Microsoft hebben een programma ontwikkeld, dat een tumor binnen enkele minuten kan uittekenen, wat betekent dat de behandeling onmiddellijk kan plaatsvinden.

Het programma kan artsen ook laten zien hoe effectief elke behandeling is, zodat de dosis kan worden aangepast, afhankelijk van hoeveel de tumor is gekrompen."Eyeballing werkt zeer goed voor diagnostisering", zegt Antonio Criminisi, een machinelearning en computervision expert, hoofd van radiomics in Microsoft’s Cambridge, Engeland. Radiologen kunnen kijken naar een beeld – bijvoorbeeld een scan van iemands hersenen – en in twee seconden in staat zijn om te zeggen, ‘ja, er is een tumor, nee, er is geen tumor. Maar het afbakenen van een tumor met de hand is niet erg nauwkeurig.

"Het nieuwe systeem van Microsofts zal in staat zijn om 3D scans pixel per pixel te evalueren, zodat de radioloog precies kan zien hoeveel de tumor is gegroeid, gekrompen of van vorm is veranderd sinds de laatste scan. Het zal ook informatie geven over zaken als weefseldichtheid, waardoor het makkelijker wordt om te bepalen of we te maken hebben met een cyste of een tumor. "Dit alles op het oog doen is vrijwel onmogelijk," aldus Dr Criminisi.

###Microsoft Cancer###

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen