Mijn Zorg Log genomineerd voor de Computable Awards 2017

12 juni 2017
Nieuws
De eerste versie richtte zich op gebruik binnen één zorgdomein. Met de blockchaintoepassing wilt Zorginstituut Nederland inzicht krijgen in het inzetten van blockchaintechnologie in de zorg. De app is momenteel nog niet in de praktijk toepasbaar, maar wordt doorontwikkeld.

Blockchain in de zorg

Mijn Zorg Log komt voort uit IZO (Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning), waarvan de activiteiten onder de hoede van Zorginstituut Nederland vallen. Onder die activiteiten vallen ook IZO-bijeenkomsten. Gedurende deze bijeenkomsten ontstond de vraag in hoeverre blockchain toepasbaar is in de zorg. Past het binnen de gemaakte afspraken en wetten? En hoe zit het met gegevensuitwisseling?

De Mijn Zorg Log-app moet hier antwoord op geven. Zorgverleners, patiënten en familieleden gebruiken de app om te controleren dát er zorg is geleverd, en wát voor zorg is geleverd. Ook beschikt de app over een zogenaamde wallet met Healthcare Coins. De app is vooralsnog niet publiekelijk beschikbaar, maar vormt met name een tool om inzicht te vergaren. Denken en doen, dus.

ICT-project van het jaar in de zorg

Deze combinatie was voor de jury van de Computable Awards 2017 de reden om de innovatie te nomineren. De patiënt centraal stellen was een andere belangrijke onderscheidingsfactor. De innovatie dingt mee in de categorie ICT-project van het jaar in de zorg. Zij zullen strijden tegen vier andere genomineerden, allen vastgesteld door een vakjury bestaande uit Jeroen Aris, global infrastructure architect Teva Pharmaceuticals (juryvoorzitter), Reza Sarshar, projectmanager TIGIT. Pascal Blom, cio Alrijne Zorggroep, Mendel Koerts, SAP Strategy, Architecture en Governance Ensead Advisory, en Minne van der Sluis, eigenaar SluisResults.

Blockchain

Blockchain is een nieuwe innovatie, gericht op online transacties. De ontwikkeling geniet hoog aanzien en kan de veiligheid van online transacties aanzienlijk vergroten. Blockchain houdt in dat iedere transactie op een netwerk van computers geregistreerd wordt. Een netwerk van gebruikers controleert de transactie, wat misbruik vrijwel onmogelijk maakt. De uitgewisselde gegevens zijn wel door encryptie beveiligd, zodat ongewenste ogen de transactie niet zien. Wat is Blockchain? Bekijk de onderstaande video.

###ZorgBlockchain###