Mijngezondheid breidt uit, nieuwe versie in aantocht

15 maart 2019
Maggie_de_Block.18
Databeschikbaarheid
Nieuws

Maggie De Block, de Belgische federale minister van Volksgezondheid, benadrukt dat Mijngezondheid dé bron moet worden voor burgers die op zoek zijn naar informatie over hun eigen gezondheid of over gezondheid in het algemeen. Regelmatig komen er functies bij.

"Dit is de derde update van het portaal sinds de lancering in mei 2018, en elke keer komen er nieuwe mogelijkheden bij."Op die manier willen we burgers zo goed mogelijk wapenen om bewuste keuzes te maken rond hun gezondheid.”

Nieuwe versie Mijngezondheid

De FOD Volksgezondheid werkt ook al aan een volgende versie van Mijngezondheid, met nieuwe mogelijkheden en een uitbreiding van de bestaande functionaliteiten. De nieuwe update wordt gelanceerd in mei 2019.

De vier nieuwe functies zijn:

  • Bijwerkingen melden: via Mijngezondheid kunnen mensen bijwerkingen van geneesmiddelen melden aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het FAGG werkt al aan een verdere digitalisering van het meldformulier om dit nog gebruiksvriendelijker te maken.
  • Dossier thuisverpleegkunde: wie thuis verzorgd wordt door een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis, kan zijn of haar verpleegkundig dossier inkijken via Mijngezondheid.
  • Internetloket ziekenfonds: de vijf Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben als eerste ziekenfondsen hun digitale omgeving gekoppeld aan Mijngezondheid. Daardoor kan iedereen die lid is zijn of haar persoonlijke gegevens bij het ziekenfonds inkijken via Mijngezondheid.
  • Gezondheidsapps: Mijngezondheid verwijst burgers nu ook naar het platform Mobile Health Belgium. Wie op zoek is naar betrouwbare informatie over gezondheidsapps, vindt die daar terug.

Video-ondersteuning

Op het gezondheidsportaal zijn verder verschillende informatieve video’s beschikbaar. Eén filmpje legt het belang van Mijngezondheid voor de burger op een heldere manier uit. Een instructievideo moet mensen helpen om zich aan te melden op het portaal. Uit de feedback van burgers bleek namelijk dat sommige gebruikers moeilijkheden ervoeren bij het inloggen. De tutorial legt uit hoe mensen zich kunnen aanmelden via hun elektronische identiteitskaart, via de app itsme of via een eenmalig wachtwoord.

Landelijk platform

In tegenstelling tot in Nederland, is er in België wel sprake van éénn landelijk platform waar geleidelijk aan steeds meer zorgaanbieders hun systemen (technisch) voor openstellen. In Nederland is een dergelijk landelijk EPD in 2011 door de Eerste Kamer afgewezen.

Via het MedMij-programma moeten nu standaarden gerealiseerd worden die informatiesystemen van zorgaanbieders en PGO's van al dan niet commerciële aanbieders voor elkaar openstellen. Een beperking van het vorig jaar geïntroduceerde Belgische portaal is dat informatie alleen ingezien kan worden en niet een eigen PGO binnengehaald kan worden of opnieuw gedeeld met andere zorgaanbieders.