Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MijnIBDcoach genomineerd voor Zinnige Zorg Award

De digitale tool MijnIBDCoach is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ. De e-health toepassing helpt patiënten met een chronische darmaandoening (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) in de dagelijkse begeleiding van hun ziekte. De tool is bewezen effectief en zorgt onder meer voor een vermindering van het aantal ziekenhuisopnamen en polibezoeken en betere therapietrouw.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Zinnige Zorg Award wordt jaarlijks door VGZ uitgereikt aan initiatieven die de gezondheidszorg verbeteren en duurzamer maken. Stemmen kan tot en met 27 mei. MijnIBDCoach is speciaal ontwikkeld voor patiënten met een chronische darmaandoening. De tool is inmiddels effectief gebleken en heeft als resultaat dat deze patiënten tot 50 procent minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen en tot 40 procent minder vaak in een polikliniek komen dan voorheen.

Ziekte thuis monitoren

“We kunnen de ziekte heel goed monitoren zonder dat patiënten naar het ziekenhuis hoeven te komen,” vertelt MDL-arts dr. Marieke Pierik van het Maastricht UMC+. Tineke Markus, voorzitter van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), voegt hier aan toe dat patiënten veel meer de regie over hun behandeling in handen krijgen.

Vicky Cruts heeft de aandoening colitis ulcerosa en maakt gebruik van de e-health-toepassing: “Het werkt gewoon. De ziekte is chronisch en gaat niet weg, maar het kan wel makkelijker en draaglijker worden gemaakt. Je staat er niet meer alleen voor.”

MijnIBDcoach is ontwikkeld voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa die de verbinding legt tussen arts en patiënt, gekoppeld aan een wetenschappelijke database. De app is met name ontwikkeld door het IBD-team van het Maastricht UMC+, in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) en Sananet. Zie ook: www.mijnibdcoach.nl

MijnIBDcoach halveert aantal ziekenhuisopnamen

MijnIBDcoach won november 2016 ook al de Vintura Healthcare Impact Award en werd in mei 2017 genomineerd voor de landelijke Value Based Healthcare Prize 2017. Juli 2017 bleek uit onderzoek dat MijnIBDcoach zorgde voor een halvering van het aantal ziekenhuisopnamen, minder polibezoeken en een betere therapietrouw voor patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn. De uitslag van het onderzoek bewees volgens de initiatiefnemers van de app de meerwaarde en potentie van e-health toepassingen voor het efficiënter inrichten van de zorg.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de twee voornaamste vormen van chronische ontstekingsziekten van de darm en worden meestal afgekort tot IBD (inflammatory bowel disease). Ruim 80.000 mensen in Nederland hebben last van IBD-aandoeningen en dit aantal groeit. IBD begint vaak al op relatief jonge leeftijd (tussen 15-40 jaar) en heeft in veel gevallen een grote, negatieve impact op de kwaliteit van leven.

Uitleg over MijnIBDcoach:

 

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

 

 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen