Miljoenen voor nieuwe technologieën kankeronderzoek

20 november 2019
microscope-385364_1280
Onderzoek
Nieuws

De acht onderzoeksprojecten richten zich op uiteenlopende technieken en kankersoorten. Zo gaan onderzoekers aan het UMC Utrecht en de TU Eindhoven aan de slag met een nieuwe MRI-techniek. Het doel is snel te kunnen vaststellen of behandelingen bij alvleesklierkanker en longkanker aanslaan. Bij deze agressieve, moeilijk te behandelen kankersoorten is het tijdig inzetten van de beste behandeling van levensbelang.

In een ander project werken de TU Delft en het LUMC samen aan de ontwikkeling van 3D-geprinte geleiders voor inwendige bestraling bij vrouwen met gynaecologische tumoren. Op maat gemaakte geleiders zorgen ervoor dat de stralingsbron op de juiste plek terechtkomt en minder schade toebrengt aan gezond weefsel. 

Zelflerende software

De Universiteit Twente, UMC Groningen, Roessingh Research, IKNL, Helen Dowling Institute gaan in een project zelflerende software gebruiken om kwaliteit van leven bij vrouwen met borstkanker te verbeteren. Door hun medische gegevens te combineren met gegevens over dagelijks functioneren, kunnen op die manier passende aanbevelingen worden gedaan om kanker-gerelateerde vermoeidheid tegen te gaan. 

Nieuwe perspectieven

Het doel van de samenwerking tussen NWO en KWF is oncologische kennis verbinden met de innovatiekracht van de technische onderzoekers en bedrijven. Hierdoor ontstaan vernieuwende ideeën voor de preventie, diagnostiek en behandeling van kanker, die anders nooit bedacht, laat staan gerealiseerd hadden kunnen worden. Het toepassen van hoogstaande technologie binnen de oncologie biedt nieuwe perspectieven voor de kankerpatiënt.

AI tegen kanker

Onlangs maakten TNO en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bekend te gaan samenwerken op het gebied van innovatieve AI-oplossingen voor de zorg. Het doel is om nieuwe, betere manieren te ontwikkelen om uit steeds grotere hoeveelheden data inzichten te halen die helpen de impact van kanker te beperken.

De samenwerking tussen de twee instanties werd officieel beklonken tijdens een Mind Lab. Hier lieten experts uit beide organisaties – zoals artsen, epidemiologen, data scientists en klinisch informatici – via pitches en demo’s zien hoe ze elkaar in de strijd tegen kanker kunnen versterken via multidisciplinaire samenwerking.