E-health aanbieder Minddistrict integreert vragenlijsten in haar platform. Dit moet behandelaars en hun cliënten helpen bij het verkregen van inzichten om een behandeling vorm te geven of bij te sturen.

Minddistrict integreert vragenlijsten: ‘Op weg naar data-gedreven behandelroutes’

E-health aanbieder Minddistrict integreert nog voor het eind van 2023 vragenlijsten in haar platform. De vragenlijsten zullen allemaal via een app in te vullen zijn. Resultaten zijn inclusief interpretatie inzichtelijk voor hulpverleners én cliënten. Ze zijn te gebruiken voor ROM (routine outcome monitoring), maar belangrijker volgens Minddistrict: de vragenlijsten zijn de eerste stap naar een meer data-gedreven behandeling.

“Vragenlijsten zijn nu eenmaal belangrijk als het gaat om mentale zorg”, legt Jeanette Ploeger, CEO van Minddistrict, de opname van de functie in het platform uit. “Je kunt geen echo maken van hoe iemand zich voelt, of temperatuur meten om te zien of er verbetering is. “Vragenlijsten zijn niet nieuw in het e-healthplatform. Maar, vervolgt Ploeger: “Wat we nu aan het ontwikkelen zijn is groter, ingrijpender en vooral ook veel gebruiksvriendelijker.”

Waarom vragenlijsten?

Waarom is Minddistrict hiermee bezig? Aan de ene kant vragen klanten Minddistrict om deze functionaliteiten, vertelt Ploeger. Het is voor deze zorgaanbieders logisch om vragenlijsten en ROM binnen Minddistrict te hebben, in dezelfde omgeving waar cliënten toch al werken aan hun mentale gezondheid. Hulpverleners en cliënten hebben dan direct toegang.”

Ook Ploeger ziet de stap als een logische: alles bevindt zich in hetzelfde platform, vragenlijsten zijn via de app makkelijk in te vullen, en hulpverleners en cliënten zien de uitkomsten en kunnen die gebruiken in de gesprekken. “We streven er zo naar zoveel mogelijk meerwaarde bieden.”

Visie op persoonlijke zorg

Tegelijkertijd passen vragenlijsten volledig binnen de visie van Minddistrict op persoonlijke zorg, zegt Ploeger. “We willen iedereen een route aanbieden die is afgestemd op de persoon, op waar hij of zij op dat moment behoefte aan heeft.”

Eén van de manieren om daar te komen is, door middel van korte meetmomenten – kleine, zeer specifieke vragenlijsten. Ploeger: “Op basis van die data kunnen we bijvoorbeeld suggesties doen voor behandelcontent, een sessie vergelijken met een eerdere, en veel meer. Hulpverleners en cliënten ondersteunen met data-gedreven suggesties. Daar sorteren we op voor.”

Meer grip

In editie 5 van ICT&Health staat een interview met CEO Jeanette Ploeger en product lead Remy Lamers. Door ROM-vragenlijsten te combineren met frequentere en gerichte meetmomenten, zijn gedragspatronen beter en meer gedetailleerd in beeld te krijgen, betogen Ploeger en Lamers onder andere. Zo kunnen behandelaren tussentijds in een zorgtraject makkelijker bijsturen en ervaren cliënten meer grip op hun behandeling.

“Wij gaan daarom via de diverse modules op ons platform hele gerichte vragenlijsten bieden”, vertelt Lamers in het interview. “Als een cliënt bijvoorbeeld in een dagboek noteert slecht geslapen te hebben, kan een behandelaar een korte vragenlijst daarop afstemmen. Zo kan in kaart gebracht worden waarom iemand slecht slaapt en of er iets mee moet gebeuren. En dat geldt voor de hele breedte van het gedrag van een client.”

Lees het hele artikel in ICT&health 5, die op 26 oktober verschijnt. Of lees hier alvast meer over de vragenlijsten van Minddistrict.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?