Search
Close this search box.
Search

Minder angst bij behandeling dankzij VR-bril

Vorige maand werden in het Meander Medisch Centrum ‘Virtual Reality brillen’ in gebruik genomen. Patiënten ervaren daardoor tijdens een behandeling minder angst, pijn en stress. Door het opzetten van de VR-bril bevindt de patiënt zich in een volledige digitale wereld. Hij of zij concentreert zich hierdoor op de getoonde beelden waardoor de hersenen dusdanig worden afgeleid dat er minder angstprikkels doorkomen, zo blijkt uit de eerste ervaringen.

Het is de eerste keer dat de VR-brillen in het Meander Medisch Centrum worden gebruikt. Ze zijn aangeschaft met financiële steun van de Vrienden van Meander. De afdeling waar patiënten komen voor een dagbehandeling oncologie of voor beschouwende zorg, is één van de zes afdelingen die over een VR-bril beschikt.

De komst van de VR-bril is volgens teammanager Annette Boersen  positief ontvangen. “Je waant je in een compleet andere wereld wanneer je de bril opzet. Patiënten die op onze afdeling een andere patiënt met de bril zien, vragen vervolgens aan onze medewerkers of zij de bril ook een keer mogen opzetten.” Wie dat doet waant zich in een onderwaterwereld of maakt een fietstocht op de Veluwe. Hierdoor worden patiënten op een prettige manier afgeleid van hun behandeling.

VR-bril

Met Virtual Reality (VR) zijn er vele toepassingsmogelijkheden. “Het is mooi om te zien hoe wij deze veelzijdigheid optimaal kunnen inzetten binnen Meander”, vertelt Luuk Molenaar van SyncVR, leverancier van de VR-brillen.

“De VR-brillen worden op zes verschillende afdelingen ingezet voor onder andere: prikangst, ontspanning tijdens de dialyse, acute pijnvermindering bij wondverzorging en om angst te verminderen voorafgaand aan een operatie. De eerste berichten die ik nu krijg vanuit de afdelingen zijn zeer positief en ik ben er van overtuigd dat nog vele mooie ervaringen met VR zullen volgen.”

Minder pijn door afleiding

Ondanks dat er heel veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn die gebruik maken van de VR-brillen, was verpleegkundige Michiel de Graaf toch benieuwd of het bij Meander ook zou gaan werken. De Graaf is verpleegkundige op de SEH en tevens stafadviseur digitalisering in Meander. Hij heeft bovendien meegewerkt aan de implementatie van de VR-brillen. “Zelf heb ik recent een VR-bril gebruikt bij een patiënte met een gebroken bovenbeen die, ondanks de pijnstilling, erg veel pijn had. Het  maakte verschil, want zij gaf aan dat ze aanzienlijk minder pijn had door de afleiding die de VR-bril gaf. Voor mij een mooie eerste test en hopelijk een stukje technologie dat kan blijven ondersteunen bij behandeling op de SEH.”

Ook in het Pijncentrum van Rijnstate wordt gebruik gemaakt van een VR-bril. In 2021 nam het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis deze brillen in gebruik op de Intensive Care en Kinderafdeling.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Geelzucht behandeling bilicocoon
Thuisbehandeling bij baby’s met geelzucht in LUMC
onderzoek
Nederland pioniert met grote database erfelijke kanker
in vitro
In vitro e-platforms vervangen dier- en mensproeven
Mammografie
Nieuwe technologie borstonderzoek is pijnloos en röntgenvrij
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
Volg jij ons al?