Search
Close this search box.
Search

Minder angst en pijn dankzij VR-bril in Pijncentrum

In het Pijncentrum van Rijnstate wordt gestart met VR-therapie. Door mensen in een virtuele wereld te dompelen met bijvoorbeeld natuurbeelden, ervaren ze naar verwachting minder pijn en angst. Daardoor kunnen veel, met name erg gespannen patiënten, vaker zonder medicatie worden behandeld.

Virtual reality wordt steeds vaker ingezet op verschillende plekken in de zorgsector. Onlangs is bijvoorbeeld een proef met een VR-bril voor het verminderen van bevallingspijn met succes afgerond. Ook gebruiken zorgmedewerkers steeds vaker zélf deze vorm van virtuele afleiding om, tussen de bedrijven door, even te ontstressen.

Virtueel zwemmen met dolfijnen

De kracht van VR is dat het in staat is om mensen even in een andere wereld te brengen. Zo ontstaat afleiding en dat kan er voor zorgen dat mensen minder angst en pijn ervaren of gewoon even ontspannen. Fijn is dat als het niet werkt, de patiënt simpelweg de bril af kan zetten. Wie de VR-bril opzet, komt meteen in een digitale wereld terecht. Hierin kun je zelf een simulatie video in 3D bekijken. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen met dolfijnen of een mooie natuurwandeling. Doordat mensen zich even in een andere wereld wanen, komen pijnprikkels minder hard binnen omdat ze afgeleid zijn. Zo voelen patiënten dankzij de inzet van VR-bril op een natuurlijke manier minder pijn.

Innovatiefonds helpt met financiering

Het Pijncentrum van Rijnstate start met Virtual Reality (VR) therapie voor de behandeling. Het idee is afkomstig van Lucienne Rivai, verpleegkundige van het Pijncentrum die het project opstartte in het kader van een kwaliteitsverbeteringsproject, dat ze deed in het kader van haar opleiding tot pijnconsulent. Bij het opzetten van het project werd Rivai geholpen door Jolien de Gruijter die innovatiemanager bij Rijnstate is. Er werden bijvoorbeeld contacten gelegd met bedrijven gespecialiseerd in VR en het Innovatiefonds werd bereid gevonden om te financieren. Tevens werd intern voldoende draagkracht gevonden voor het project en haakten andere afdelingen aan bij het project zoals Klinische Fysica, Hygiëne & Infectiepreventie en Automatisering.

Minder pijn en angst

Rivai weet uit ervaring dat patiënten soms erg op zien tegen een behandeling, vooral vanwege de pijn die ze verwachten te gaan voelen. Een VR-bril kan hen dan afleiden waardoor ze minder angst en pijn voelen. Lucienne Rivai vertelt op de website van Rijnstate: “We richten ons eerst op het inzetten van de VR-bril op de behandelkamer van de pijnpoli, waar patiënten regelmatig erg gespannen en angstig zijn voor de behandeling. Deze spanning en angst kunnen zo heftig zijn dat mensen soms zelfs, voorafgaand aan de behandeling, medicatie via een infuus krijgen. Hoe mooi is het als we door afleiding, in de vorm van de VR-bril, deze medicatie achterwege kunnen laten!”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?