Minister Kuipers wil uitstel behandeling Wegiz

In de loop van deze maand stond in de Tweede Kamer de behandeling van het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) op het programma. Gisteren heeft Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de Kamer echter verzocht om die behandeling twee maanden uit te stellen. De minister geeft in een kamerbrief omtrent dat verzoek aan dat hij een voorstel voor een Europese verordening wil afwachten.

In Nederland zijn we al redelijk ver gevorderd als het gaat om regelgeving voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Het huidige wetsvoorstel, de Wegiz, staat feitelijk op het punt om behandeld en ‘afgetikt’ te gaan worden. Elk verder uitstel, zo hebben diverse branche- en koepelorganisaties al benadrukt, is er een te veel.

Uitstel behandeling Wegiz

In dat kader zal het verzoek van minister Kuipers om de behandeling van de Wegiz in de Tweede Kamer met twee maanden uit te stellen, niet heel goed vallen. De reden voor dit uitstel is dat de minister wil wachten wat de publicatie van een Europees voorstel voor een verordening over een ‘Europese ruimte voor gezondheidsgegevens’ op gaat leveren. Die publicatie wordt naar verwachting op 3 mei geopenbaard.

Wanneer het Europese voorstel bekend is, wil minister Kuipers dat eerst analyseren voordat een plenaire behandeling van de Wegiz plaatsvindt. Hij verwacht dat die verordening het stelsel zoals het wetsvoorstel Wegiz beoogd, op diverse onderdelen zal raken. De minister stelt voor om de kamer in mei te informeren over de relatie tussen de Wegiz en het voorstel voor een verordening. Indien mogelijk gaat hij dan ook in op de mogelijke versterkingen en consequenties die de verordening heeft voor het beoogde stelsel van de elektronische uitwisseling van gegevens in de zorg.

“Niet alleen het kabinet ziet het belang van goede elektronische uitwisseling van gegevens in de zorg, ook bij de Europese Commissie speelt deze urgentie. Daarom wordt naar verwachting op 3 mei 2022 het voorstel voor een verordening inzake een ‘Europese ruimte voor gezondheidsgegevens’ gepubliceerd. Het is wenselijk dat voorafgaand aan de plenaire behandeling van de Wegiz dit voorstel geanalyseerd wordt, omdat de verwachting is dat deze verordening op veel onderdelen het stelsel zoals het wetsvoorstel Wegiz beoogd rechtstreeks raakt”, aldus minister Kuipers in de Kamerbrief.

Focus en snelheid

In de aanloop naar de behandeling van het wetsvoorstel voor de Wegiz hebben al heel wat samenwerkingsverbanden en federaties binnen de zorg aandacht gevraagd voor diverse facetten en aandachtspunten. Onlangs stuurden een aantal branche- en koepelorganisaties uit de zorg het parlement nog een brief waarin zij pleitten voor snelheid en focus bij de invoering van de Wegiz.

Het uitstel waar minister Kuipers nu om verzoekt lijkt daar haaks op te staan. Echter, het is, zeker gezien de groei van grensoverschrijdende zorg binnen de landen van de EU, ook belangrijk om te toetsen of de wetten die de afzonderlijke landen invoeren, een Europese samenwerking niet in de weg staan.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?