Minister versnelt innovatie met investering – Nieuwsoverizcht van 5 oktober

Verder vandaag: Kunstmatig minibrein voor 22 cent - Eerste goedgekeurde gen-therapie onderweg. Deel met #eHealth en #icthealth

Minister versnelt innovatie – samen met private partijen half miljard extra

Minister Schippers (VWS) maakt vandaag bekend dat ze in de komende twee jaar bijna 130 miljoen euro investeert in medisch-technologische innovaties. Daarbovenop investeren het bedrijfsleven, instellingen en fondsen 347 miljoen euro. Samen is dat dus een half miljard euro. 

Het geld is bedoeld om innovatie te stimuleren. Dat geldt voor high-tech ontwikkelingen, zoals nano-technologie, maar ook voor eenvoudigere oplossingen, zoals Apps die mensen helpen om hun gezondheid in de gaten te houden.

Tegenover het AD vertelt de minister: "Deze sector staat symbool voor het beste wat Nederland te bieden heeft: slimme innovaties die onze zorg nog beter maken en betaalbaar houden. En het kan forse banengroei opleveren . Ik ben zeer optimistisch over wat we met elkaar kunnen bereiken!"

Kunstmatig minibrein voor 22 cent

Wetenschappers van de Brown Universiteit hebben een methode ontwikkeld om kunstmatige minibreinen te maken die gebruikt kunnen worden voor medisch onderzoek. De breinen kunnen – gelukkig – niet denken, maar zijn in te zetten bij onderzoeken naar medicijnen, transplantatiemogelijkheden of stamcellen. 

De breinen worden gemaakt uit levend weefsel van knaagdieren. Uit een sample kunnen duizend minibreinen worden gemaakt. De minibreinen zijn ongeveer een derde millimeter groot. De onderzoekers zijn niet de eersten die een minibrein maken en de breinen zijn ook niet bijzonder geavanceerd. De voordelen van hun methode zijn het relatieve gemak en de lage kosten (25 dollarcent) die met het maken van de breintjes gemoeid zijn.

 U kunt het onderzoek tegen betaling op de site van Mary Ann Liebert bekijken

Eerste goedgekeurde gen-therapie voor oogbehandeling in VS onderweg

Patiënten met erfelijke netvliesaandoeningen zagen beter in een test met een genetische behandeling. De behandeling wordt ontwikkeld door Spark Therapeutics, die van plan is om volgend jaar goedkeuring te vragen bij de Food and Drug Administration.

Het is de eerste keer dat een gen-behandeling van een erfelijke ziekte is getest in een gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep. Tegenover de New York Times vertelt dr. Katherine High, directeur van Spark en Chief Scientific Officer: "Ik werk al zo’n beetje mijn hele carrière in gen-therapie, en ik heb hier lang op gewacht. Ik ben dan ook erg verheugd met deze ontwikkeling!"

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?