MMC breidt inzage onderzoeksresultaten voor patiënt uit

23 maart 2018
MEdMIj.oudere-heer
Databeschikbaarheid
Nieuws

Patiënten van Meander Medisch Centrum (Amersfoort) krijgen in hun patiëntenportaal voortaan inzage in meer onderzoeksresultaten. Voorlopig kiest het MMC er voor om de resultaten zoals labuitslagen na zeven werkdagen te delen met patiënten. Het VUmc maakte deze week bekend voortaan direct onderzoeksresultaten te delen.

Het gaat bij de uitbreiding om onderzoeksresultaten zoals uitslagen van cel- en weefselonderzoek en uitslagen van onderzoek naar infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Daarnaast zijn verslagen van beeldvormend onderzoek zoals röntgen, echo’s, MRI en PET-CT beschikbaar in het online patiëntenportaal MijnMeander.

Onderzoeksresultaten na zeven werkdagen te zien

De uitslagen van het Laboratorium, Pathologie, Medische Microbiologie, Radiologie en Nucleaire Geneeskunde zijn na zeven werkdagen te vinden in MijnMeander. Er staan geen foto’s of filmpjes in het portaal, alleen verslagen. Er is volgens het MMC gekozen voor de termijn van zeven werkdagen zodat een behandelend arts gevoelige resultaten persoonlijk kan delen met de patiënt of de resultaten intern kan bespreken binnen het team van zorgverleners, alvorens deze met de patiënt te bespreken. Afgelopen februari pleitte de Patientenfederatie Nederland er juist voor om in principe direct onderzoeksresultaten te delen. Directeur Dianda Veldman noemde het betuttelend om voor de patiënt bepalen wanneer die zijn of haar onderzoeksresultaten mag zien.

Online afspraken beheren

Het was bij het Amersfoortse ziekenhuis al langer mogelijk om brieven en labuitslagen van bloed- en urineonderzoek in te zien, om de eigen persoonsgegevens te wijzigen, online afspraken op de polikliniek te beheren en online vragenlijsten in te vullen. Inzage in het online ziekenhuisdossier is mogelijk voor patiënten van Meander Medisch Centrum van 16 jaar en ouder. MijnMeander is een beveiligd deel van de website. Inloggen op het portaal kan op een computer of tablet en gaat met behulp van DigiD.

Digitalisering communicatie

Het MMC is al langer bezig met digitalisering van communicatie met patiënten. Het breidde in december 2017 de mogelijkheid uit voor patiënten om online afspraken te maken naar de poliklinieken Oogheelkunde en Reumatologie. In het voorjaar van 2017 begon Meander op proef bij één polikliniek met de mogelijkheid van online afspraken maken. Afgelopen juni bracht het MMC naar buiten dat het op zes poliklinieken start met het voorbereiden van een nieuwe vorm van videoconsulten.