Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MMC en Dianet openen dialysehub in de regio

Patiënten die voor dialyse regelmatig naar het Máxima MC moeten kunnen nu, als dat voor hen dichterbij is, ook in zorgcentrum Valkenhof terecht. Het Máxima MC heeft daar, samen met dialysecentrum Dianet, een dialysehub opgezet. Een prima alternatief voor patiënten die in een stabiele omgeving willen dialyseren en dat liever niet thuis doen. Met de komst van de nieuwe dialysehub kunnen deze patiënten bovendien een deel van de reistijd besparen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Máxima MC en Dianet hebben met de ingebruikname van de dialysehub in zorgcentrum Valkenhof een primeur voor deze regio te pakken. “De dialysehub is een goed alternatief voor patiënten die stabiele dialyses hebben en niet thuis willen dialyseren. Op deze manier kunnen ze buiten het ziekenhuis, dichter bij huis dialyseren”, aldus Sander Keet, internist-nefroloog in MMC en betrokken bij de realisatie van de dialysehub.

De dialysehub is een ruimte op een locatie buiten het ziekenhuis waar dialysepatiënten gedialyseerd kunnen worden. De behandeling gebeurt dus nog steeds binnen een zorginstelling. Daar is ook altijd een dialyseverpleegkundige van Dianet aanwezig is om te assisteren.

Dialysehub bespaart vooral reistijd

Dialysebehandelingen worden door veel patiënten, die meestal drie keer per week behandeld moeten worden, als ingrijpend en tijdrovend ervaren. Dialyseren in de eigen omgeving, of regio, is een wens die bij veel van deze patiënten leeft. Met de komst van een dialysehub in de regio wordt de nu in ieder geval al de tijd die het kost om van en naar het ziekenhuis te rijden, ingekort. Daarnaast wordt ook de kleinschaligere setting van de dialysehub, waar twee patiënten tegelijk behandeld kunnen worden, als positief ervaren.

“Ik zou thuis kunnen dialyseren, maar ik wil thuis geen ziekenhuissetting. De dialysehub is voor mij een goede middenweg tussen het ziekenhuis en thuis. Hier heb ik meer privacy, dat vind ik ook erg prettig”, vertelt dialysepatiënt Mieke de Bruin.

Thuis dialyseren is overigens ook al een prima alternatief om de belastende reistijd van en naar het ziekenhuis in te kunnen korten. Ruim een jaar geleden startte het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) met het aanbieden van thuisdialyse aan patiënten met peritoneaaldialyse (PD), ook buikvliesspoeling genoemd.

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN health

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen