MMC gaat Senhance-robot inzetten bij complexe kijkoperaties

16 juli 2018
Senhance-robot-scaled
Tweedelijn
Nieuws
De Senhance-robot werd tot nu toe alleen nog elders in Europa en in Amerika gebruikt. “De robot vervangt ons niet, maar maakt het werk wel nauwkeuriger,” vertelt uroloog dr. Kevin de Laet. “Moeilijk bereikbare plekken in het lichaam waar weinig ruimte is, zoals diep in het bekken, zijn makkelijker te opereren. Ook de ergonomie voor de operateur verbetert, waardoor we fitter zijn en met meer focus werken.

Robot past binnen zorgontwikkeling

Het MMC, dat zich profileert als landelijk koploper op het gebied van kijkoperaties wil om die reden de veelbelovende inzetten. De robot past binnen de ontwikkeling van robotisering en digitalisering in de zorg, zo stelt het ziekenhuis. Het MMC en de maatschap van medisch specialisten (MSB de Medici) financieren de robot gezamenlijk. “We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren,” vertelt gynaecoloog prof. dr. Marlies Bongers. “Daarom heeft MMC een samenwerking opgezet met de leverancier en de Technische Universiteit Eindhoven, toonaangevend op het gebied van robotica. Samen zullen we de robotchirurgie blijven vernieuwen, zodat we kunnen bijdragen aan de beste en meest innovatieve ingrepen en deze aan onze patiënten kunnen aanbieden.”

Gebruik van de robot

De operatierobot wordt eerst ingezet bij complexe ingrepen als urologische, baarmoeder- en maagdarmoperaties. Dat betekent volgens chirurg Wouter Leclercq niet dat bij deze ingrepen altijd voor de robot gekozen wordt: “De robot wordt ingezet wanneer dat de beste optie is voor de patiënt. De afweging voor de operatietechniek wordt uiteraard in samenspraak gemaakt. Bij sommige patiënten kunnen we effectiever opereren met een klassieke kijkoperatie, of met de onlangs geïntroduceerde robotarm, die al een deel van de voordelen van de operatierobot kent.” Medio oktober neemt MMC op locatie Veldhoven het nieuwe operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Er komen acht nieuwe hypermoderne operatiekamers, waarvan er één geschikt is gemaakt voor robotchirurgie. Naar schatting worden daar straks 300 operaties per jaar met de robot uitgevoerd.

Robotarm bij kijkoperaties

Eerder dit jaar voerde het MMC al een robotarm in voor ondersteuning bij operaties. Het operatiehulpmiddel combineert volgens het Eindhovense ziekenhuis de precisievoordelen van robotchirurgie met de snelheid van een traditionele kijkoperatie. Tot voor kort werd de toepassing alleen in ziekenhuizen buiten Europa gebruikt.