Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MMC wil video-MDO met verloskundigen na pilot verder uitrollen

Máxima Medisch Centrum (MMC) en vier verloskundigenpraktijken uit de regio hebben een pilot met videocommunicatie voor wekelijks MDO (Multi Disciplinair Overleg) met succes afgerond. Het volgende doel is om financiering rond te krijgen voor een uitrol van het digitale MDO naar alle verloskundige praktijken in de regio

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Tijdens de pilot videocommunicatie die begin van de zomer van start ging en onlangs is afgerond, heeft MMC met Kinderrijk Meerhoven, PUUR Verloskundig Centrum Veldhoven, 040Verloskunde en praktijk Bergeijk voor het wekelijks MDO-overleg een beveiligde videoconferencing-sessie gebruikt. Acknowledge heeft als samenwerkingspartner van MMC samen met de securityofficer van MMC voor de videoconference mogelijkheid gezorgd.

Tijdens het video-MDO wordt de status van iedere zwangere vrouw in de regio besproken om mogelijke medische risico’s tijdig in kaart te brengen. “Patiëntgegevens worden hierbij op veilige wijze gedeeld,” vertelt gynaecoloog Pieter van Runnard Heimel van MMC. Het initiatief waarbij een ziekenhuis communiceert met een externe verloskundigenpraktijk, is volgens het MMC nog uniek in Nederland.

Veilig uitwisselen gegevens, beelden

Volgens Van Runnard Heimel is een groot voordeel van het geteste video-overleg dat op een veilige manier patiëntengegevens op afstand met elkaar uitgewisseld kunnen worden, evenals medische beelden in hoge kwaliteit. Ook gaat het hier om videoconferencing met de mogelijkheid elkaar face to face te ontmoeten, overal en via elk device: pc, laptop, tablet of smartphone. Ook is het overleg erg laagdrempelig.

“Videoconferencing bespaart ons de reistijd die we nodig hebben om naar het MMC te komen; tijd die we nu aan onze cliënten kunnen besteden,” voegt verloskundige Janneke Oudenaarden van Kinderrijk Meerhoven namens de vier betrokken verloskundigenpraktijken toe.

Met het oog op de toekomst wordt nu gekeken naar het door ontwikkelen van de mogelijkheden met videocommunicatie tussen MMC en verloskundigenpraktijken Voorbeelden zijn het overleg over de evaluatie van bevallingen ter verbetering van de zorg, voor scholing of als hulp bij acute situaties.

Pilot integrale geboortezorg

Het MMC, 16 vrijgevestigde verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties in de regio werken al twee jaar samen in de pilot ‘integrale geboortezorg’. De samenwerking heeft als doel de zorg in de verloskundigenpraktijk en de zorg in het ziekenhuis naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Tijdens het MDO wordt voor alle zwangeren binnen deze regio een zorgpad uitgezet. Zo worden al vroeg in de zwangerschap eventuele risico’s in kaart gebracht en afspraken gemaakt over de begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.

Máxima Medisch Centrum vindt MDO via videocommunicatie een belangrijk onderdeel van deze integrale geboortezorg. In de volgende fase zal deze pilot, als de financiële ondersteuning rond is, verder uitgerold gaan worden met alle geïnteresseerde verloskundigenpraktijken in de regio. Fysiek overleg blijft ook gewoon mogelijk.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen