MMC zet robotarm in om chirurg bij operatie te ondersteunen

Het Maxima Medisch Centrum (MMC) gaat een robotarm inzetten om chirurgen te ondersteunen bij kijkoperaties. Er wordt sinds 23 maart met de robotarm getraind. Twee chirurgen - Frank van den Broek en Wouter Leclercq - hebben al met de robotarm geoefend.

Het operatiehulpmiddel combineert volgens het MMC de precisievoordelen van robotchirurgie met de snelheid van een traditionele kijkoperatietechniek. Tot nu toe wordt de robotarm alleen nog in ziekenhuizen buiten Europa gebruikt. Het MMC heeft het dan ook over een primeur.

Robot al vaker toegepast bij operatie

Er wordt wel al vaker met chirurgische robots gewerkt in Nederlandse ziekenhuizen. Onlangs nam het oogziekenhuis Rotterdam een Preceyes robot in gebruik voor delicate netvliesoperaties. Deze operatierobot werd in 2017 voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk gebruikt. Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben begin september 2017 een operatie uitgevoerd met een robotsysteem om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. Daarbij werd een robot van het Eindhovense bedrijf Microsure gebruikt. Verder worden er al langer robots zoals het Da Vinci-systeem ingezet bij operaties.

Robotarm verlengstuk chirurg

De robotarm in het MMC wordt als een verlengstuk aan de arm van de chirurg bevestigd. Het instrument vergroot volgens Leclerc het bewegingsbereik en maakt complexere bewegingen mogelijk, waardoor chirurgen ook op tot nu toe moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam kunnen opereren. “Doordat we met nog meer precisie kunnen bewegen, raakt omliggend weefsel minder beschadigd.” Met name bij hechten en operaties op kleinere plekken komt dit van pas.

De punt van het instrument volgt de hand- en de polsbeweging van de chirurg. Hierdoor zijn er minder schouderbewegingen nodig en wordt opereren een stuk minder belastend. Leclercq hierover: “We verwachten dit instrument binnenkort te gaan gebruiken. Gecombineerd met 3D-kijkoperatietechniek kunnen we de nieuwste en beste instrumenten inzetten voor onze patiënten.”

Het MMC heeft naar eigen zeggen een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties, ook wel laparoscopie genoemd. De afdelingen chirurgie, gynaecologie en urologie werken nauw samen op dit gebied en delen hun kennis binnen het Centrum voor Kijkoperaties. In dit centrum wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Door jarenlange ervaring kunnen vrijwel alle operaties uitgevoerd worden via een kijkoperatie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?