MMC zet zorgrobot Pepper in voor educatie op poli kindergeneeskunde

12 juni 2018
Pepper-MMC
Innovatie
Nieuws
Kinderen op de PIPO-poli, een spreekuur voor poep- en plasproblemen, krijgen inzicht in waar hun problemen vandaan komen en hoe zij hiermee kunnen omgaan en deze kunnen verhelpen. Op dit moment bestaat de behandeling tijdens een eerste afspraak uit het uitsluiten van lichamelijke oorzaken, het voorlichten en geven van instructies. Inzet van de robot, vooralsnog als pilot, is volgens kinderarts Bas Zegers een waardevolle aanvulling op de bestaande zorg: “Computers en spelletjes zijn natuurlijk aantrekkelijk voor kinderen, ze vinden het dan ook geweldig om rondgeleid te worden door deze robot. Zo krijgen kinderen op een hele interactieve manier voorlichting door Pepper waardoor het kind en de ouder informatie beter onthouden”. De doelgroep van Pepper bestaat uit kinderen tussen de vier en twaalf jaar.

Weghalen repeterend deel werk

Pepper is enkele jaren geleden op de markt gebracht als een sociale robot speciaal voor zorgtaken zoals het begroeten van bezoekers, het geven van instructie en het bieden van ondersteuning. Tijdens een pilot van vier maanden in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis wordt bekeken welke meerwaarde de humanoïde robot kan bieden op het gebied van voorlichting en instructie aan patiënten. Naar verwachting wordt een repeterend deel van het werk van de verpleegkundige overgenomen. “We zijn continu bezig met innovaties in de zorg, dingen anders doen dan we gewend zijn,” vertelt Zegers. “Inzet van een zorgrobot is dan een ook logische stap voor ons ziekenhuis. Van belang is echter dat de robot een ondersteuner is en het consult bij de arts of verpleegkundige nooit zal vervangen. Daarvoor is persoonlijk contact en aandacht voor de individuele patiënt te belangrijk.” Als de pilot op de kinderpolikliniek goed afgerond wordt, zal de robot mogelijk ook ingezet worden op de kinderdagbehandeling en voor oudere patiënten in MMC. Volgens Zegers ontwikkelt Pepper continu door: “Dit is slechts een voorbode voor meer; het zou mooi zijn als de robot ook reageert op het kind en controleert of alles begrepen wordt. Dit door het stellen en beantwoorden van vragen. Ik verwacht dat die interactie in de toekomst tot stand gaat komen.”

Inzet Pepper in Schiedam

Afgelopen april meldde het Franciscus Vlietland in Schiedam dat Pepper - voor het eerst in Nederland – wordt ingezet op de verpleegafdeling van het. In dit geval ging het nog om vragen stellen aan patiënten bij hun opname. De robot is ontwikkeld door Softbank Robotics. In samenwerking met IBM Watson wordt er gewerkt aan verbetering van zaken zoals de responsiviteit op vragen en antwoorden. Meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.