Mobiele app moet gezondheid zwangere tienermoeders verbeteren

Amerikaanse wetenschappers willen mobiele apps inzetten om de risico’s van zwangerschappen voor jonge moeders te verminderen. Aan de University of Chicago Medicine wordt de app ontwikkeld die in eerste instantie in een beperkte pilot zal worden toegepast. Het doel is vooralsnog om zwangerschappen op gezondere wijze te laten verlopen door de tijdsduur er tussen te verlengen.

Het project heeft landelijke aandacht: het wordt gefinancierd door de National Institutes of Health (NIH). De focus tijdens de pilot ligt op Afrikaans-Amerikaanse vrouwen tussen 15-25 jaar in Englewood, een wijk in Chicago. De app moet een soort toolkit vormen die uiteindelijk bruikbaar is voor alle zwangere tieners en jongvolwassen vrouwen.

Gezondheidsproblematiek jeugzwangerschappen

Zogeheten korte inter-pregnancy intervals (called IPIs) zijn zwangerschappen die binnen 18 maanden na een eerdere geboorte plaatsvinden. Dergelijke korte periodes tussen zwangerschappen zijn al eerder in verband gebracht met gezondheidsproblemen. In de VS is aanpak van deze problematiek als een zaak van landelijk belang vastgesteld, onder meer in de tienjarige agenda van Healthy People 2020, gericht op het verbeteren van gezondheidsproblemen.

Het Center for Interdisciplinary Inquiry and Innovation (Ci3) in Sexual and Reproductive Health aan de UChicago Medicine zal de app en andere multimedia-instrumenten ontwikkelen voor de pilot in Englewood. In deze wijk heeft 25 procent van de zwangere tieners en jongvolwassen vrouwen een korte IPI, ruim 5 procent meer dan het landelijke gemiddelde.

Andere aanpak voor digital natives

Het project wordt geleid door de oprichter en directeur van Ci3, dokter Melissa Gilliam, in samenwerking met Resilient Games Studio en het Access Community Health Network’s Center for Discovery and Learning, een onderzoekscentrum gefinancierd door de NIH. “Nu de generatie van digital natives volwassen aan het worden is, wordt het tijd voor een andere aanpak en methodiek voor klinische bezoeken,” stelt Gilliam.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?