Search
Close this search box.
Search

Mobiele app vervangt deel consulten HIV-patiënten van Belgische ITG

De HIV-kliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) test sinds september een innovatieve manier om HIV-patiënten op te volgen. Patiënten die - in samenspraak met hun behandelende arts - hiervoor in aanmerking komen, kunnen ervoor kiezen om één op de twee fysieke consultatie te vervangen door een digitale variant. Dat meldt het ITG. Voor de consultatie-op-afstand wordt gebruik gemaakt van een mobiele app.

De geselecteerde kandidaten zullen onder andere hun laboratoriumresultaten en – vanaf 2018 – digitale voorschriften ontvangen via de beveiligde smartphoneapplicatie. Als de arts oordeelt dat alles in orde is en de patiënt akkoord gaat, hoeft hij of zij niet meer naar de kliniek te komen. Bij de daaropvolgende consultatie zal er dan wel een normaal consult zijn. Dankzij steeds betere antiretrovirale medicatie is hiv in België tot een chronische ziekte geworden.

Dat vraagt volgens het ITG om onderzoek naar nieuwe manieren van opvolging die beter aansluiten bij de levensstijl van de patiënt. Dit wordt geïntroduceerd in de context van EmERGE, een door de Europese Unie gefinancierd onderzoeksproject. De app werd ontwikkeld door het Engelse Podmedics met inhoudelijke input van onderzoekers van het EmERGE-project.

Zelfde kwaliteit van opvolging onderzocht

De nieuwe opvolgmethode zal ook uitgetest worden in hiv-klinieken in Engeland, Kroatië, Spanje en Portugal. Het pilotproject onderzoekt of de methode dezelfde kwaliteit van opvolging garandeert, gebruiksvriendelijk is voor patiënt en arts, en kosteneffectief is. Eerdere studies toonden volgens het ITG al aan dat een digitaal consult geen negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van de patiënt.

Patiënt meer centraal door app

“Door de nieuwe app komt de patiënt nog meer centraal te staan,” aldus HIV-arts Ludwig Apers van het ITG. “Zijn gezondheidsgegevens zijn altijd binnen handbereik, ook bij een bezoek aan de huisarts. Daarnaast hoeft de patiënt zich minder vaak te verplaatsen. We onderzoeken ook in hoeverre we op deze manier de kosten van de zorg kunnen reduceren.”

Begin september startten de eerste patiënten in het aidsreferentiecentrum van het ITG met de digitale opvolging. Het onderzoek loopt anderhalf à twee jaar, maar de patiënten kunnen de app sowieso vijf jaar lang gratis gebruiken. Daarna zal er mogelijk een kleine bijdrage gevraagd worden. Deelnemende patiënten besparen door het gebruik van de app wel tijd en vervoerskosten. In België loopt de studie alleen in het aidsreferentiecentrum van het ITG.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?