Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Mobiele technologie stuwt gebruik ehealth in zorg en onderzoek

De combinatie van mobiele devices, wearables, apps, mobiele netwerken en analytics groeit de komende jaren uit tot een sterk uitdijend ecosysteem dat gepersonaliseerde en een meer efficiënte gezondheidszorg stimuleert. Ook medisch onderzoek en klinische testen profiteren van de sterke proliferatie van mobiele ehealth-toepassingen.

Het Amerikaanse Perficient, onder meer actief op het gebied van advies en consultancy inzake health care, stelt dat mobiele en webgebaseerde technologieplatforms steeds meer bijdragen aan zowel klinische proeven als programma’s voor post approval. Mobiele technologie heeft steeds meer een sleutelrol in het mogelijk maken en versnellen van nieuwe health strategieën, behandelingen en devices.

Bredere adoptie mobiel technologie in onderzoek

De bredere adoptie van mobiele technologie de komende jaren is dan ook te verwachten in de rol van enabler voor klinische proeven op gebieden als recrutering, verbeterde communicatie tussen patiënt en zorgaanbieder, patiëntervaringen, digitale dataverwerking en ondersteuning voor de afronding van beoordelingen van klinische proeven en online patiënt onderzoek.

Met een tablet, een smartphone of een ander draadloos device kunnen patiënten nu veel eenvoudiger deelnemen aan klinische proeven, of communiceren met partijen die de proeven organiseren, voor activiteiten op gebieden zoals welzijn, training en educatie, diagnostiek en ondersteuning van behandelingen, of monitoring op afstand. Deze ontwikkeling zorgt er voor dat onderzoeken grootschaliger kunnen worden, meer (realtime) informatie kunnen opleveren en het eenvoudiger maken voor patiënten om bij een onderzoek betrokken te blijven.

Meer betrokkenheid via mobiele ehealth

Leidende stakeholders uit de biowetenschappen, academici, evenals zorgverzekeraars, overheden en zorgaanbieders, keren zich in toenemende mate tot mobiele platforms als een efficiënte en effectieve manier om onder patiënten, klanten en professionals in het zorgsysteem meer betrokkenheid te krijgen, door ehealth tot een onderdeel van het dagelijks leven te maken in plaats van een onderbreking ervan.

Op dat gebied wordt samenwerking gezocht om drempels te overwinnen op gebieden als technologie, regelgeving, cultuur en wetenschap om de potentie van mobiele technologie echt te ontsluiten.
Enkele zaken die volgens Perficient via mobiele technologie worden opgepakt, zijn:

  • Farmaceutische bedrijven en gecontracteerde onderzoeksinstellingen kunnen meer direct met patiënten bezig zijn via mobiele technologie, wat de kosten voor onderzoek kan beperken en de opbrengsten ervan vergroten.
  • Onderzoeksmedewerkers kunnen mobiele applicaties gebruiken om op afstand gegevens te verzamelen, wat voor patiënten het voordeel biedt dat zij minder vaak op de onderzoekslocatie(s) aanwezig moeten zijn.
  • Zorgaanbieders gebruiken mobiele technologie om telehealth-en telemedicatiediensten te leveren op een divers aantal manieren. Zo is het eenvoudiger om mensen na het ontslag uit het ziekenhuis te begeleiden met vervolgafspraken, medicatie, activiteiten en diëten.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen