Search
Close this search box.
Search

Monitoring op afstand met draagbare sensor in Maasstad

Patiënten die kampen met een longontsteking of een complexe urineweginfectie kunnen in het Maasstad ziekenhuis nu op afstand gemonitord worden. Daarvoor krijgen zij een draagbare sensor van Philips op hun borst geplakt. Die registreert diverse vitale functies en stuurt die naar het informatiesysteem van het ziekenhuis voor monitoring op afstand. Het Maasstad is het eerste ziekenhuis in Europa die de draagbare sensor voor deze patiënten inzet.

Met het inzetten van de sensor streeft het Maasstad ernaar dat patiënten korter in het ziekenhuis verblijven doordat zij eerder kunnen worden overgeplaatst naar het zorghotel voor verder herstel en revalidatie.

De sensor is ongeveer net zo groot als een luciferdoosje. De ervaring leert dat de patiënten weinig tot geen last ondervinden van de sensor die op de onderste linker rib geplakt wordt. De sensor registreert de hart- en ademhalingsfrequentie, de houding en activiteit van de patiënt.

Monitoring op afstand

De geregistreerde gegevens worden door het verpleegkundig personeel in het Maasstad gemonitord. Patiënten kunnen dankzij monitoring op afstand vanuit ziekenhuis eerder overgeplaatst worden naar het Aafje zorghotel terwijl de zorgprofessionals op afstand een digitale vinger aan de pols houden. Voor het ziekenhuis betekent dit dat bedden eerder vrij komen voor nieuwe patiënten die behoefte hebben aan specialistische zorg.

“We zijn trots dat wij meewerken aan deze ontwikkeling. Het inzetten van de biosensor in de veilige omgeving van ons zorghotel, geeft ons, het ziekenhuis en de patiënten nog meer vertrouwen”, zegt Martine Bochove, specialist ouderengeneeskunde in het Aafje Zorghotel.

“Een team van internisten, longartsen en verpleegkundig specialisten van het Maasstad Ziekenhuis bekijkt de doorgestuurde gegevens iedere dag om een goed beeld te krijgen van hoe het met de overgeplaatste patiënt gaat. Als we zien dat de patiënt achteruit gaat, kunnen we de behandeling aanpassen”, vertelt internist Hien van Leeuwen- Nguyen.

Revalidatie in zorghotel

Het ziekenhuis verwacht dat wekelijks vijf patiënten in aanmerking zullen komen voor monitoring op afstand met de draagbare sensor. Wanneer de patiënt naar het zorghotel overgeplaatst is, wordt zo snel mogelijk gestart met de revalidatie en voorbereiding op de terugkeer naar huis.

In de toekomst wil het Maasstad nog een stap verder gaan. Het uiteindelijke streven is dat patiënten naar huis kunnen met monitoring op afstand, gecombineerd met een deel van de specialistische zorg. “Het is heel mooi om te zien dat de digitale geneeskunde zich zo snel ontwikkelt. Vorig jaar kon de biosensor slechts vijf dagen gebruikt worden, nu met de nieuwe draagbare sensor kan dat veertien dagen. Dat belooft veel voor de komende jaren”, vertelt Van Leeuwen- Nguyen.

Tijdens de coronacrisis werd een vergelijkbare sensor op diverse plaatsen al ingezet voor het op afstand monitoren van COVID-19 patiënten. Toen nog met als voornaamste doel de werkdruk te verlichten en veiligheid van zorgverleners te vergroten.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?