Monitoring op afstand voor COVID-19 patiënten in UMCU

COVID-19 patiënten die in het UMCU op isolatiekamers liggen worden binnenkort op afstand continu gemonitord. Het ziekenhuis heeft daarvoor samen met Philips een oplossing ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van biosensoren en spotcheck monitoren. Op dit moment zijn 26 isolatiebedden geschikt voor het op deze wijze op afstand monitoren van patiënten.

Deze slimme oplossing met monitoring op afstand zorgt er tevens voor dat het verpleegkundig personeel de isolatiekamer minder vaak hoeft te betreden. Het UMCU hoopt dat daardoor de kans op besmetting van het eigen personeel afneemt en het gebruik van beschermende kleding en mondkapjes gereduceerd wordt.

Early-warning score

De ondersteuning van de oplossing in het UMCU, met biosensoren en spotcheck monitoren, is afkomstig van de Philips IntelliVue Guardian Solution. De spotcheck monitor meet de bloeddruk, temperatuur en saturatie waarden van de patiënt. De biosensor meet de positie/houding, activiteit level, hartslag en ademhalingsfrequentie van de patiënt.

De software is in staat minimale veranderingen van de waarden te signaleren en analyseert de data van de metingen. Met die analyse wordt vervolgens een zogenoemde early-warning score gegenereerd. Zorgverleners kunnen aan die score de status van de patiënt afleiden en indien nodig vroegtijdig ingrijpen om de benodigde zorg te leveren.

Monitoring op afstand relevant

“Het ziekteverloop bij corona is behoorlijk grillig. Bij de controles aan bed in het ziekenhuis lijkt het zuurstofgehalte in het bloed van de patiënt, de saturatie, goed en is de patiënt niet benauwd. Kort daarna drukt de patiënt op de alarmbel, meet de verpleegkundige opnieuw en dan zien we dat de zuurstof opeens heel laag is. Soms kunnen verpleegkundigen daardoor niet varen op hun klinische blik. Dit maakt dat continue monitoring heel relevant is”, zegt Martine Breteler, technisch geneeskundige van het UMCU Utrecht.

Henk Valk, CEO van Philips Benelux vult aan: “Met deze slimme technologie kunnen we het verpleegkundig personeel ondersteunen bij de zorg van COVID-19 patiënten en ziekenhuizen tegelijkertijd ondersteunen bij het voorkomen van infecties en reduceren van gebruik van beschermende kleding en mondkapjes. “We hebben deze oplossing in korte tijd samen met het UMCU uitgerold om zorgverleners te helpen. Door samen te werken met ziekenhuizen kunnen we hen het beste helpen om zorg in deze zeer moeilijke periode te verlenen. Ik hoop dat we met deze bescheiden bijdrage de artsen en het verpleegkundig personeel hebben kunnen ondersteunen.”

Het op afstand monitoren van corona-patiënten is een oplossing die in verschillende vormen en bij meerdere zorginstellingen ingezet wordt. Zo koos het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem voor slimme armbanden. Met behulp van de sensors in de armbanden kan het zorgpersoneel meteen zien of de conditie van een corona-patiënt verslechterd. Zo kan sneller worden ingegrepen, zoals het verplaatsen van iemand naar een IC-afdeling.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?