MR-Linac installatie in Radboudumc in volle gang

6 mei 2020
MR-Linac-Radboud-a
Innovatie
Nieuws

Verreweg de grootste en zwaarste onderdelen van de MR-Linac zijn de 5500 kilo zware spoel die het magneetveld creëert en de versnellerring van drie meter doorsnee waarop later ook de onder delen voor het uitvoeren van bestraling gemonteerd worden. Deze onderdelen werden net na koningsdag met behulp van een kraan door een opening in het dak op hun plek getild.

Assemblage en training

De verdere assemblage van de MR-Linac zal nog tot eind juli duren. Daarna wordt gestart met de technische en klinische tests van het apparaat. Parallel aan die werkzaamheden wordt tevens gestart met het opleiden en bijscholen van iedereen die met en in de buurt van de MR-Linac komt te werken.

Dat geldt zowel voor artsen en verpleegkundigen die patiënten gaan behandelen als technici en onderhoudsmedewerkers. Zo zullen ook schoonmakers een speciale training moeten volgen aangezien het magneetveld van de MR-Linac nooit uitgeschakeld wordt. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat de muren waar de bestralingsbundel van de MR-Linac direct op valt minimaal 185 cm dik moeten zijn.

Eerste MR-Linac behandeling na de zomer

Naar verwachting zal de eerste patiënt in het Radboudumc na de zomer met het nieuwe apparaat behandeld kunnen worden. Een van de grote voordelen die de MR-Linac biedt, is dat patiënten nauwkeuriger bestraald kunnen worden. Door het preciezer kunnen bepalen van het bestralingsgebied kunnen tumoren ook met een hogere stralingsdosis 'bestookt' worden.

Die hogere nauwkeurigheid zal er hopelijk ook toe leiden dat patiënten minder last hebben van bijwerkingen. Daarnaast moet de MR-Linac in de toekomst ook meer orgaanbesparende behandelingen en het bestralen van meer soorten kanker mogelijk maken.

Innovatie in radiologie is een gebied waar binnen het Radboudumc veel aandacht naar uit gaat. De komst van de MR-Linac is daar een voorbeeld van. Daarnaast startte het Radboudumc, samen met Thirona en UMC Utrecht spin-off Quirem Medical enkele maanden geleden het project Radiologie van de Toekomst. Dat project heeft als doel het breder beschikbaar maken van nieuwe, innovatieve en slimme beeldanalyses.