Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
11 oktober 2021
Artikel delen

MRI-scan binnen vijf minuten met AI

Het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden en Philips zijn ruim twee jaar geleden gaan samenwerken om de tijd waarbinnen MRI’s gemaakt kunnen worden te verkorten. De inzet van kunstmatige intelligentie, AI, speelt daarbij een centrale rol. De samenwerkende partijen vormen een van de zeventien AI-labs binnen het ROBUST consortium. Doel is om een MRI-scan binnen vijf minuten te kunnen maken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Momenteel is de gemiddelde duur voor het maken van een MRI-scan nog altijd een kwartier tot een half uur, maar in sommige gevallen is een uur ook geen uitzondering. Voor patiënten betekent dit dat zij al die tijd stil moeten blijven liggen binnen de krappe, luidruchtige, ruimte van een MRI-scanner. Net bepaald de meest comfortabele ervaring voor patiënten. Bovendien zorgt elke beweging die een patiënt maakt ervoor dat het resultaat, de MRI-scan, minder scherp wordt. Dit kan gevolgen hebben voor de diagnose die gesteld moet worden, omdat afwijkingen dan ook minder goed te zien zijn.

MRI-scan in vijf minuten

Onderzoekers willen een MRI-scanner en -technologie ontwikkelen waarmee het mogelijk wordt om binnen vijf minuten een MRI-scan te maken. De technologie die hiervoor ontwikkeld wordt maakte gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Daardoor wordt het mogelijk om met minder (scan)informatie toch een goed, scherp, MRI-beeld te creëren. Zonder kwaliteitsverlies dus, en met de nodige voordelen voor de patiënt. Die hoeft namelijk minder lang stil te liggen in de oncomfortabele omgeving van een MRI-scanner.

Inmiddels hebben de onderzoekers van het LUMC en Philips in een proof-of-concept opstelling al aangetoond dat de doelstelling haalbaar is. Met hun ‘AI-MRI’ wonnen zij de internationale FASTMRI wedstrijd. In de periode daarna hebben de onderzoekers een ICT-infrastructuur ontwikkeld om data te verzamelen. Daarvoor zijn onder andere verschillende systemen aan elkaar gekoppeld. Met de data die verzameld wordt, moet de AI verbeterd, en naar klinisch diagnostische kwaliteit gebracht worden. Hiervoor hebben het LUMC en Philips een infrastructuur gecreëerd die toestemming van de patiënt, privacywet- en regelgeving evenals de werkbaarheid voor de kliniek garandeert. Medio september zijn de eerste patiënten geïncludeerd in deze studie.

Aan het versnellen van de MRI-technologie wordt al geruime tijd, door meerdere partijen en vanuit diverse invalshoeken, gewerkt. Zo slaagden het Amsterdam UMC, Radboud UMC en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) er vorig jaar in, met behulp van AI, binnen twee minuten een MRI-scan van de hersenen te maken. Begin deze zomer ontvingen onderzoekers van het UMCG, het Radboudumc en de Universiteit Twente, Europese subsidie voor hun onderzoek naar het inzetten van AI om de duur van een MRI-scan te verkorten.

AI4MRI ICAI lab

De komende periode wordt de samenwerking tussen de partijen verder uitgebreid. Zo wordt onder andere een nieuw onderzoekslab opgezet. Dat gebeurt binnen het nationale netwerk van Innovation Center for Artificial Intelligence Labs, ofwel het AI4MRI ICAI lab. Het nieuwe lab maakt deel uit van het ROBUST consortium. Dat is door het NWO geselecteerd voor hun langetermijnprogramma met een totale omvang van 95 miljoen euro. Daarvan is 25 miljoen toegekend aan het AI4MRI project.

“De vorming van het AI4MRI ICAI lab biedt ons een uitgelezen kans om de samenwerking tussen LUMC, Philips en Universiteit Leiden in de toekomst nog verder uit te bouwen”, vertelt hoogleraar Biomedische beeldvorming Boudewijn Lelieveldt van het LUMC.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen