Search
Close this search box.
Search

MUMC+ monitort en behandelt hartpatiënten nu op afstand

Het Maastricht UMC+ is ook gestart met het op afstand monitoren van patiënten met een hartritmestoornis. Daarvoor wordt een speciale app gebruikt die de patiënten op hun eigen smartphone installeren. Cardiologen gebruiken de informatie over het hartritme van de patiënt voor het op afstand geven van behandeladviezen.

Daarmee speelt het Maastricht UMC+ onder andere ook in op de situatie rondom de huidige coronacrisis. Eerder werd al duidelijk dat veel hartpatiënten, die tot een van de COVID-19 risicogroepen behoren, bang zijn om nu naar een ziekenhuis te gaan voor een ECG of afspraak met de cardioloog.

Door het inzetten van (thuis) monitoring kan de zorg voor hartpatiënten nu gewoon doorgang vinden. Daarnaast sluiten deze oplossing ook naadloos aan bij de adviezen van RIVM en overheid om persoonlijk contact waar mogelijk te vermijden. Ook voor het beschermen van de gezondheid van zorgpersoneel.

Hartritme monitoren met app en smartphone

In Maastricht wordt de zogenoemde mHealth-oplossing nu ingezet bij patiënten die last hebben van boezemfibrilleren. Dit is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornis. Patiënten komen hier normaal voor naar het ziekenhuis. Daar wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt waarna de cardioloog een behandeladvies geeft.

Om deze patiënten ten tijde van de coronacrisis dezelfde zorg te kunnen bieden wordt nu een app ingezet. Die maakt gebruik van de camera en het (flits)lampje van de smartphone om het hartritme te monitoren. Dit is een bewezen methode voor het meten van het hartritme. Het monitoren gebeurt gedurende een week, drie maal per dag. Op die manier heeft de cardioloog verschillende betrouwbare metingen waarmee hij een inzicht krijg in de hartfunctie.

Behandeling hartpatiënten op afstand

Vervolgens wordt een telefonisch consult ingepland tussen de patiënt en de cardioloog of verpleegkundige. Tijdens dat consult worden de vervolgstappen voor de zorgverlening besproken en genomen. Dat kan bijvoorbeeld het verhogen, of verlagen, van medicatie zijn.

In twee weken tijd zijn in Maastricht al meer dan 100 patiënten op afstand behandeld. “Patiënten krijgen het gebruik van de app als het ware op recept. Het is een andere manier van zorg bieden, maar wel effectief. Ik sluit niet uit dat we deze methode ook na afloop van de corona-crisis blijven gebruiken”, aldus cardioloog Dominik Linz van het Maastricht UMC+.

Zoals gemeld is dit zeker niet het eerste voorbeeld waarbij de coronacrisis het toepassen van e-health oplossingen versnelt. Gisteren werd bijvoorbeeld bekend dat ook het VieCuri het thuis monitoren van patiënten met hartfalen geïntensiveerd heeft.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?