Muziek-app KPN, Papageno moet kinderen met autisme uit isolement halen

27 maart 2018
Jaap-en-Aaltje-van-Zweden_credits-Mark-Kitoaka
Apps
Nieuws
Nederland telt volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme 190.000 mensen met autisme. Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk om initiatief te nemen tot sociaal contact. Op 15 april wordt daarom de app gelanceerd in Het Concertgebouw in Amsterdam. Vijftig kinderen met autisme maken die dag, met hulp van de Papageno app, samen muziek voor hun familie. Stichting Papageno is opgericht door Jaap en Aaltje van Zweden. Het KPN Mooiste Contact Fonds en de Stichting Papageno lieten in mei 2017 weten dat ze gingen samenwerken bij de ontwikkeling van de app waarmee kinderen met autisme onderling en met hun muziektherapeut verbonden kunnen worden. Het is de verwachting dat met de app meer kinderen met autisme geholpen kunnen worden dan met alleen muziektherapie.

Muziektherapie helpt bij autisme

Aaltje van Zweden-van Buuren en haar man, dirigent Jaap van Zweden, hebben zelf een autistische zoon. In 1997 hebben ze de Stichting Papageno opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen middels muziektherapie. “Bij Papageno zien wij de resultaten van muziektherapie als effectief middel voor kinderen met autisme om zich te ontwikkelen én contact te maken met hun omgeving,”licht Aaltje van Zweden toe. “De app die we nu samen met KPN Mooiste Contact Fonds hebben ontwikkeld is hier een veelbelovende aanvulling op. Nu kunnen we meer kinderen met en zonder autisme muzikaal met elkaar in contact brengen en zo hun sociale netwerk vergroten.” [caption id="attachment_22560" align="aligncenter" width="640"]Aaltje en Jaap van Zweden Credits foto’s: © Jelle Draper[/caption] Volgens Hans Koeleman, voorzitter KPN Mooiste Contact Fonds, is sociaal contact een eerste levensbehoefte, maar lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. “De Papageno app is een mooi voorbeeld van hoe KPN Mooiste Contact Fonds mensen, middelen en techniek inzet om eenzaamheid te bestrijden. De verwachting is dat we in eerste instantie 150 kinderen met autisme hiermee kunnen helpen. De muziektherapie van Stichting Papageno en de app die we gaan lanceren, sluit perfect aan op waar het fonds voor staat en zich voor wil inzetten.”

ICT ondersteunt sociaal contact

KPN Mooiste Contact Fonds werd in december 2007 door KPN opgericht met als doel: sociaal contact bevorderen voor mensen die dat nu missen. Al tien jaar brengt het fonds mensen die zich eenzaam voelen weer in contact met hun omgeving of lotgenoten. Oorzaken voor eenzaamheid zijn bijvoorbeeld ziekte, een handicap of het wegvallen van een partner. Het fonds draagt met financiële middelen, techniek en medewerkers van KPN (20.000 vrijwilligers) bij aan maatschappelijke projecten. Het project KlasseContact in een van de bekendste initiatieven. KlasseContact is een ICT-oplossing die zieke kinderen live met school en hun klasgenootjes verbindt. Verder heeft KPN samengewerkt met de Nederlandse Hartstichting aan een app voor kinderen met een hartaandoening. De app werd in november 2016 gepresenteerd op een jaarlijks benefiet van het KPN Mooiste Contact Fonds.

Door innovation partner