Nationaal eHealth Living Lab gaat kwaliteit health apps onderzoeken

Initiatiefnemer van het Nationaal eHealth Living Lab in Leiden (NeLL) Niels Chavannes wil in de recent geopende faciliteit medische apps gaan onderzoeken op zaken als effectiviteit en betrouwbaarheid. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot een keurmerk voor dergelijke apps.

Volgens Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen in Leiden, is het gros van de 325.000 ehealth apps nooit onderzocht. In het NeLL moet het kaf van het koren worden gescheiden door 20.000 studenten, meldt de NOS. Vanwege de grote hoeveelheid health apps, en daar komen er dagelijks er paar honderd bij, zal het project naar verwachting jaren in beslag nemen.

Uiteindelijk krijgen apps die als goed worden beoordeeld een keurmerk. Dit keurmerk moet vervolgens worden gepresenteerd als Europese standaard, zegt Chavannes. De bedoeling is dat het keurmerk volledig onafhankelijk wordt om de neutraliteit te bewaken. Chavannes noemt als voorbeeld British Tobacco, dat een app ontwikkelde die moet helpen bij het stoppen met roken. Volgens Chavannes is de kans klein dat zo’n app als goed wordt beoordeeld.

Beoordeling zeer noodzakelijk

De voorbije jaren staan medische apps, of apps die helpen bij de ondersteuning in het dagelijks leefritme, volop in de belangstelling en neemt het gebruik ervan toe. Tegelijkertijd rijzen er vragen over de betrouwbaarheid van sommige apps en is onduidelijk wat precies met de gegenereerde data gebeurt. In de VS zijn al diverse zaken geweest tegen app-ontwikkelaars die het niet zo nauw namen met de regels omtrent privacy.

Vorig jaar waren er zo’n 325.000 mobile health apps beschikbaar in de Apple App Store en Google Play, zo blijkt uit onderzoek door Research2guidance. In 2017 werden 78.000 nieuwe apps toegevoegd en Google Play leidt de markt met 158.000 mobile health apps, een stijging van 50 procent op jaarbasis. De Apple App Store liet een jaarlijkse groei van 20 procent zien. Overige app stores, waaronder Windows Phone, Amazon App store en Blackberry World zijn niet of nauwelijks relevant.

 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?