Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
27 februari 2018
Artikel delen

Nationaal eHealth Living Lab gaat kwaliteit health apps onderzoeken

Initiatiefnemer van het Nationaal eHealth Living Lab in Leiden (NeLL) Niels Chavannes wil in de recent geopende faciliteit medische apps gaan onderzoeken op zaken als effectiviteit en betrouwbaarheid. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot een keurmerk voor dergelijke apps.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Volgens Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen in Leiden, is het gros van de 325.000 ehealth apps nooit onderzocht. In het NeLL moet het kaf van het koren worden gescheiden door 20.000 studenten, meldt de NOS. Vanwege de grote hoeveelheid health apps, en daar komen er dagelijks er paar honderd bij, zal het project naar verwachting jaren in beslag nemen.

Uiteindelijk krijgen apps die als goed worden beoordeeld een keurmerk. Dit keurmerk moet vervolgens worden gepresenteerd als Europese standaard, zegt Chavannes. De bedoeling is dat het keurmerk volledig onafhankelijk wordt om de neutraliteit te bewaken. Chavannes noemt als voorbeeld British Tobacco, dat een app ontwikkelde die moet helpen bij het stoppen met roken. Volgens Chavannes is de kans klein dat zo’n app als goed wordt beoordeeld.

Beoordeling zeer noodzakelijk

De voorbije jaren staan medische apps, of apps die helpen bij de ondersteuning in het dagelijks leefritme, volop in de belangstelling en neemt het gebruik ervan toe. Tegelijkertijd rijzen er vragen over de betrouwbaarheid van sommige apps en is onduidelijk wat precies met de gegenereerde data gebeurt. In de VS zijn al diverse zaken geweest tegen app-ontwikkelaars die het niet zo nauw namen met de regels omtrent privacy.

Vorig jaar waren er zo’n 325.000 mobile health apps beschikbaar in de Apple App Store en Google Play, zo blijkt uit onderzoek door Research2guidance. In 2017 werden 78.000 nieuwe apps toegevoegd en Google Play leidt de markt met 158.000 mobile health apps, een stijging van 50 procent op jaarbasis. De Apple App Store liet een jaarlijkse groei van 20 procent zien. Overige app stores, waaronder Windows Phone, Amazon App store en Blackberry World zijn niet of nauwelijks relevant.

 

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen