Search
Close this search box.
Search

Nationaal eHealth Living Lab gaat kwaliteit health apps onderzoeken

Initiatiefnemer van het Nationaal eHealth Living Lab in Leiden (NeLL) Niels Chavannes wil in de recent geopende faciliteit medische apps gaan onderzoeken op zaken als effectiviteit en betrouwbaarheid. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot een keurmerk voor dergelijke apps.

Volgens Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen in Leiden, is het gros van de 325.000 ehealth apps nooit onderzocht. In het NeLL moet het kaf van het koren worden gescheiden door 20.000 studenten, meldt de NOS. Vanwege de grote hoeveelheid health apps, en daar komen er dagelijks er paar honderd bij, zal het project naar verwachting jaren in beslag nemen.

Uiteindelijk krijgen apps die als goed worden beoordeeld een keurmerk. Dit keurmerk moet vervolgens worden gepresenteerd als Europese standaard, zegt Chavannes. De bedoeling is dat het keurmerk volledig onafhankelijk wordt om de neutraliteit te bewaken. Chavannes noemt als voorbeeld British Tobacco, dat een app ontwikkelde die moet helpen bij het stoppen met roken. Volgens Chavannes is de kans klein dat zo’n app als goed wordt beoordeeld.

Beoordeling zeer noodzakelijk

De voorbije jaren staan medische apps, of apps die helpen bij de ondersteuning in het dagelijks leefritme, volop in de belangstelling en neemt het gebruik ervan toe. Tegelijkertijd rijzen er vragen over de betrouwbaarheid van sommige apps en is onduidelijk wat precies met de gegenereerde data gebeurt. In de VS zijn al diverse zaken geweest tegen app-ontwikkelaars die het niet zo nauw namen met de regels omtrent privacy.

Vorig jaar waren er zo’n 325.000 mobile health apps beschikbaar in de Apple App Store en Google Play, zo blijkt uit onderzoek door Research2guidance. In 2017 werden 78.000 nieuwe apps toegevoegd en Google Play leidt de markt met 158.000 mobile health apps, een stijging van 50 procent op jaarbasis. De Apple App Store liet een jaarlijkse groei van 20 procent zien. Overige app stores, waaronder Windows Phone, Amazon App store en Blackberry World zijn niet of nauwelijks relevant.

 

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?