Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

NAVO ontwikkelt multi-nationaal remote telemedicine systeem

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) of in het Engels NATO (Science for Peace and Security Programme) heeft een systeem ontwikkeld waarmee artsen via remote telemedicine on-site medische informatie kunnen leveren in crisisgebieden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Wereldwijd vervult NAVO een grote rol in een breed spectrum van operaties op het gebied van crisismanagement. Globaal zijn er momenteel zo’n 18.000 NAVO-militairen actief in missies ter ondersteuning van diverse crises waaronder hongersnoden en militaire conflicten en vredeshandhaving. Tegelijkertijd ondersteunt NAVO bij natuurrampen zoals aarbevingen en overstromingen.

Om die reden besloot NAVO tot de ontwikkeling van een systeem waardoor real-time medische informatie vanuit brandhaarden wereldwijd kan worden gedeeld. Het telemedicine-project werd in 2013 gelanceerd en werd destijds geleid door wetenschappers en experts uit Roemenië en de Verenigde Staten. Het project kreeg ondersteuning van partnerlanden Finland, Moldavie en Oekraïne.

In september 2015 werd het zogeheten Transportable Exam Station (TES) voor het eerst gestest in Kiev. Aan de veldproef deden in totaal 1,100 reddingswerkers mee afkomstig uit 34 landen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen