NAVO ontwikkelt multi-nationaal remote telemedicine systeem

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) of in het Engels NATO (Science for Peace and Security Programme) heeft een systeem ontwikkeld waarmee artsen via remote telemedicine on-site medische informatie kunnen leveren in crisisgebieden.

Wereldwijd vervult NAVO een grote rol in een breed spectrum van operaties op het gebied van crisismanagement. Globaal zijn er momenteel zo’n 18.000 NAVO-militairen actief in missies ter ondersteuning van diverse crises waaronder hongersnoden en militaire conflicten en vredeshandhaving. Tegelijkertijd ondersteunt NAVO bij natuurrampen zoals aarbevingen en overstromingen.

Om die reden besloot NAVO tot de ontwikkeling van een systeem waardoor real-time medische informatie vanuit brandhaarden wereldwijd kan worden gedeeld. Het telemedicine-project werd in 2013 gelanceerd en werd destijds geleid door wetenschappers en experts uit Roemenië en de Verenigde Staten. Het project kreeg ondersteuning van partnerlanden Finland, Moldavie en Oekraïne.

In september 2015 werd het zogeheten Transportable Exam Station (TES) voor het eerst gestest in Kiev. Aan de veldproef deden in totaal 1,100 reddingswerkers mee afkomstig uit 34 landen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?