Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Nederland blijft achter op het gebied efficiëntie van zorguitgaven’

Philips heeft onlangs de nieuwe editie van de Future Health Index (FHI) 2018 gepubliceerd. Dit jaarlijks onderzoek is ontworpen om te helpen bepalen of een land klaar is om de wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheid aan te pakken en om een efficiënt en effectief zorgsysteem te ontwikkelen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De FHI is gericht op de cruciale rol die digitale technologie voor ‘connected care’ kan spelen bij het leveren van meer geïntegreerde en duurzame vormen van zorg. In de FHI van dit jaar worden gegevens geanalyseerd voor zestien landen die samen ongeveer de helft van de wereldbevolking uitmaken. Het rapport introduceert een nieuwe indicator voor de waarde van zorgsystemen: de ‘Value Measure’.

Uit de FHI 2018 blijkt dat Nederland achterblijft op de efficiëntie van zorguitgaven. Nederland scoort bovengemiddeld ten opzichte van de 15 andere landen in het onderzoek, met name ten aanzien van de ‘toegang tot zorg’ (63,57 t.o.v. 43,48 gemiddeld) en de ‘tevredenheid van zowel zorgprofessionals als algemene populatie’ (60,86 t.o.v. 52,85 gemiddeld).

‘Percentage bbp aan zorg beter besteden’

Op het derde criterium van de ‘Value Measure’, ‘efficiëntie’, scoort Nederland echter slechter dan gemiddeld (22,35 t.o.v. 26,69). De efficiëntie van een land geeft aan of het zorgsysteem resultaten levert tegen optimale kosten, in Nederland lijkt hier dus ruimte voor verbetering te zitten.

De onder gemiddelde efficiëntie van Nederland komt door de bovengemiddelde uitgaven voor gezondheidszorg als percentage van het bbp (10,9 tegen 9,0 gemiddeld). Landen die procentueel gezien evenveel uitgeven bereiken gemiddeld hogere gezondheidsresultaten dan in Nederland het geval is.

Hoewel het resultaat boven het gemiddelde ligt, wat de kwaliteit van leven ten goede komt, zou het nog beter zijn als de uitgaven als percentage van het bbp efficiënter zouden worden gebruikt. Philips verwacht dat digitale techniek instrumenteel wordt voor het verbeteren van de zorg in Nederland.

Begin juni gaf Philips ook al enkele resultaten van het onderzoek vrij tijdens de nationale e-healthweek.

Meer weten over hoe de zorg de toekomst implementeert ? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen of ervaren? Kom op 21 januari 2019 dan naar de ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. De entree is gratis maar door de vele voorregistraties zijn kaarten nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en reserveer alvast uw entreekaart!

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen