Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nederland en Vlaanderen versterken samenwerking in personalised medicine

Tijdens de Vlaams-Nederlandse politieke topontmoeting, 5 november in Middelburg, hebben de Nederlandse en Vlaamse overheid een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend op het gebied van Personalised Medicine. Hiermee wordt samenwerking tussen de Lage Landen op dit thema versterkt voor de komende vijf jaar. Ondertekenaars waren staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Secretaris-generaal Johan Hanssens namens Minister Muyters van het Vlaamse departement van Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vlaanderen en Nederland werken naar eigen zeggen al twee jaar succesvol samen aan regeneratieve geneeskunde, via een publiek-private samenwerking onder de naam Regenerative Medicine Crossing Borders (RegMed XB). Een uitbreiding van de samenwerking op een breed scala van onderwerpen binnen personalised medicine lijkt volgens de betrokken partijen dan ook een mooie vervolgstap.

De ondertekening van het MoU op 5 november heeft als doel om de komende vijf jaar intensief samen te werken aan missiegedreven onderzoek en ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap op het gebied van de personalised medicine. Met de MoU beogen Vlaanderen en Nederland de krachten van zowel private als publieke partijen over de landsgrenzen te bundelen.

Ambities personalised medicine

De ondertekening van het MoU vond plaats in het bijzijn van minister-president Rutte en zijn Vlaamse ambtsgenoot Bourgeois en wordt in het voorjaar van 2019 gevolgd door een gedetailleerde onderzoeksagenda. Deze agenda betreft in ieder geval het bestaande subthema regeneratieve geneeskunde, maar ook extra subthema’s:

  • Cell-based technologies.
  • Preventie en leefstijlgeneeskunde.
  • Personal data infrastructuur en management.

Hiermee willen Vlaanderen en Nederland een gezamenlijke agenda vormen waarin de ambities staan voor baanbrekende technologieën als Organ-on-a-Chip en data FAIR-principes. Door het bundelen van krachten over de grens moeten nieuwe combinaties van expertises en technologieën samengebracht worden, die vervolgens opgeschaald kunnen worden en beschikbaar komen voor grote groepen patiënten.

Uitwerking onderzoeksagenda

De Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) werkt komende maanden aan het programma en de onderzoeksagenda samen met het ministerie van EZK, het departement EWI en betrokken stakeholders.

Regenerative Medicine Crossing Borders is het grote Vlaams-Nederlandse instituut op regeneratieve geneeskunde dat sinds twee jaar met innovatie onderzoeksprogramma’s streeft naar nieuwe oplossingen voor nierfalen, diabetes type 1 , artrose en hartaandoeningen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen