‘Nederland heeft beste zorgsysteem van Europa’

Nederland heeft het best functionerende zorgsysteem in Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index. Volgens deze index blijkt dat de Europese gezondheidszorg in zijn totaliteit verbeterd is. Voorbeelden hiervan zijn dalende kindersterfte en betere overlevingskansen bij hart- en vaatziekten plus kanker.

De Health Consumer Index wordt sinds 2005 jaarlijks uitgebracht door het Health Consumer Powerhouse. De organisatie publiceert meer indexen, zoals Euro Heart Index. De ranglijst van zorgsystemen over 2016 is op 30 januari gepresenteerd. De gezondheidszorg in 35 Europese landen wordt met elkaar vergeleken op basis van 48 indicatoren (verdeeld over 6 subdisciplines), zoals patiëntrechten, mate van toegang tot het zorgsysteem en de reikwijdte en breedte van zorgverlening.

Hoogste score ooit voor Nederland

Nederland scoort hoog in de subdisciplines breedte en reikwijdte van verleende zorgdiensten, behaalde zorgresultaten en gebruik van farmaceutische producten. Op geen enkel gebied scoort ons land zwak. Dat leidt tot een totale score van 927 punten op een totaal van 1.000 maximale punten. Nog nooit scoorde een land zo hoog, zo blijkt uit de presentatie van de Index. Landen zouden onder meer van het Nederlandse zorgsysteem kunnen leren dat zogeheten ‘chaossystemen’ beter werken dan ‘geplande zorgsystemen’, mits de chaos goed gemanaged wordt. Dit zou volgens de Index in Nederland zeer goed gebeuren.

Zwitserland (net als vorig jaar nummer 2), Noorwegen, België en IJsland maken de top 5 vol. In de top 10 prijken verder allemaal West-Europese landen (Luxemburg, Duitsland, Finland, Denemarken en Oostenrijk). Zij scoren allemaal boven de 800 punten. Oost-Europese landen staan onderaan, met Roemenië als ‘koploper’ (497 punten), gevolgd door Montenegro, Bulgarije, Albanië en Polen.

Lage opbrengst zorgbestedingen

Overigens scoort Nederland relatief laag wanneer er wordt gekeken naar de opbrengst van het geld dat in de zorg wordt gestopt. Hier staat ons land op een 11e plaats, met Macedonië op de eerste plaats. Dat heeft er wellicht mee te maken dat dit laatstgenoemde land op de 34e plaats staat voor wat betreft de bestedingen aan gezondheidszorg per hoofd van de bevolking (ruim onder de 1.000 dollar). Nederland staat op de vijfde plaats met ruim 5.000 dollar per capita.

Tijdens de Future health Summit in Dublin in 2016 gaf de Nederlandse overheid aan dat er gezocht wordt naar 12 miljard euro aan kostenbesparingen op de gezondheidszorg. Volgens de samenstellers van de Index zou Nederland significant kunnen besparen op gezondheidskosten wanneer het Zweedse model van patiënt in/out mix gehanteerd zou worden, circa 8 miljard euro.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?