Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Nederland heeft beste zorgsysteem van Europa’

Nederland heeft het best functionerende zorgsysteem in Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index. Volgens deze index blijkt dat de Europese gezondheidszorg in zijn totaliteit verbeterd is. Voorbeelden hiervan zijn dalende kindersterfte en betere overlevingskansen bij hart- en vaatziekten plus kanker.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Health Consumer Index wordt sinds 2005 jaarlijks uitgebracht door het Health Consumer Powerhouse. De organisatie publiceert meer indexen, zoals Euro Heart Index. De ranglijst van zorgsystemen over 2016 is op 30 januari gepresenteerd. De gezondheidszorg in 35 Europese landen wordt met elkaar vergeleken op basis van 48 indicatoren (verdeeld over 6 subdisciplines), zoals patiëntrechten, mate van toegang tot het zorgsysteem en de reikwijdte en breedte van zorgverlening.

Hoogste score ooit voor Nederland

Nederland scoort hoog in de subdisciplines breedte en reikwijdte van verleende zorgdiensten, behaalde zorgresultaten en gebruik van farmaceutische producten. Op geen enkel gebied scoort ons land zwak. Dat leidt tot een totale score van 927 punten op een totaal van 1.000 maximale punten. Nog nooit scoorde een land zo hoog, zo blijkt uit de presentatie van de Index. Landen zouden onder meer van het Nederlandse zorgsysteem kunnen leren dat zogeheten ‘chaossystemen’ beter werken dan ‘geplande zorgsystemen’, mits de chaos goed gemanaged wordt. Dit zou volgens de Index in Nederland zeer goed gebeuren.

Zwitserland (net als vorig jaar nummer 2), Noorwegen, België en IJsland maken de top 5 vol. In de top 10 prijken verder allemaal West-Europese landen (Luxemburg, Duitsland, Finland, Denemarken en Oostenrijk). Zij scoren allemaal boven de 800 punten. Oost-Europese landen staan onderaan, met Roemenië als ‘koploper’ (497 punten), gevolgd door Montenegro, Bulgarije, Albanië en Polen.

Lage opbrengst zorgbestedingen

Overigens scoort Nederland relatief laag wanneer er wordt gekeken naar de opbrengst van het geld dat in de zorg wordt gestopt. Hier staat ons land op een 11e plaats, met Macedonië op de eerste plaats. Dat heeft er wellicht mee te maken dat dit laatstgenoemde land op de 34e plaats staat voor wat betreft de bestedingen aan gezondheidszorg per hoofd van de bevolking (ruim onder de 1.000 dollar). Nederland staat op de vijfde plaats met ruim 5.000 dollar per capita.

Tijdens de Future health Summit in Dublin in 2016 gaf de Nederlandse overheid aan dat er gezocht wordt naar 12 miljard euro aan kostenbesparingen op de gezondheidszorg. Volgens de samenstellers van de Index zou Nederland significant kunnen besparen op gezondheidskosten wanneer het Zweedse model van patiënt in/out mix gehanteerd zou worden, circa 8 miljard euro.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen