Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nederland nog steeds Europees kampioen zitten

Nederlandse werknemers zijn nog altijd Europese kampioenen als het gaat om zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel – 32 procent van de volwassen bevolking – meer dan 8,5 uur per dag. Dat is zowel tijdens het werk als thuis. In andere Europese landen gaat het om gemiddeld 12 procent van de volwassen bevolking. De ICT-sector is binnen Nederland koploper als het gaat om langdurig zitten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Langdurig zitten verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Om deze ontwikkeling tegen te gaan start op 12 september(opnieuw) de campagne De Nationale beweegminuut. Deze campagne roept ‘zitwerkend’ Nederland op om iedere werkdag om 11:00 uur ’s ochtends in ieder geval één minuut te bewegen.

Meer zitten tijdens corona

Volgens TNO nam tijdens de coronapandemie en door het thuiswerken het aantal zituren toe. Dit staat in de factsheet ‘Zitten tijdens werk 2022’. Ook uit cijfers van het RIVM en CBS blijkt dat het aantal uren dat Nederlandse werknemers gemiddeld op een doordeweekse dag zitten, is gestegen.

Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Juristen, accountants en software- en app-ontwikkelaars zijn koploper met een gemiddelde zittijd van minstens 7,5 uur per dag. Van alle sectoren scoort de ICT-sector het hoogst met een gemiddelde zittijd van 7,2 uur per tijdens het werk (1). Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen.

Bewust maken

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte al eerder een vergelijkbare campagne om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van lang zitten en weinig bewegen tijdens werk. Dit is helaas niet te compenseren door drie keer per week te gaan sporten. Dit geldt voor zowel beeldschermwerkers als chauffeurs.

Om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van lang zitten en weinig bewegen tijdens de werkdag werd in het kader van de campagne een aantal instrumenten ontwikkeld:

  • Willie Wartaal schreef het nummer ‘De Nationale Beweegminuut’ voor de campagne en maakte samen met vitaliteitscoach Olga Commandeur een videoclip.
  • Werkenden kunnen een dagelijkse notificatie aan hun werkagenda toevoegen.
  • Billy de Chatbot is een whatsapp-dienst die werkenden aanspoort om meer te bewegen door handige tips te geven.
  • Verder kunnen bedrijven een Beweegworkshop van Olga Commandeur winnen door hun gouden tip met wat zij doen om vaker te bewegen in te zenden.
  • Op de campagnewebsite vinden werkenden verder instructievideo’s van Olga Commandeur met bewegingen, factsheets met feiten en cijfers en online communicatiemiddelen.

De Nationale Beweegminuut is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en onderdeel van de campagne ‘Elk halfuur, even bewegen. Zet ook de stap’. Op de website staan instructievideo’s, webinars, een toolkit en verdere informatie om werknemers of werkgevers te helpen vaker tijdens een werkdag te bewegen. Ook kunnen werknemers zich registreren voor het beweegrecord.

Meer laten bewegen

Digitale toepassingen worden steeds vaker ingezet om mensen meer te laten bewegen. Niet alleen zittende werknemers, maar ook senioren of mensen die net geopereerd zijn. Zo zet zorgaanbieder ’s Heeren Loo op de locatie woonzorgpark Groot Schuylenburg (Apeldoorn) een interactieve speelmuur in. Deze X-Wall moet cliënten met een beperking helpen om spelenderwijs in beweging te komen. Ziekenhuizen zoals het Isala zetten apps in om patiënten tot meer bewegen aan te zetten.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen