Nederland voldoet niet aan EU-ambities e-health

Nederland heeft het op het gebied van -ehealth nog wat slagen te maken voordat het voldoet aan de EU-ambities, zo meent hoogleraar Nick Guldemond van de Erasmus Universiteit. Voor de Europese Unie is e-health een speerpunt op de digitale agenda. Subsidies aan partijen in de lidstaten moeten grensoverschrijdende innovaties stimuleren. Maar de opschaling laat te wensen over, ook in bij ons.

Guldemond stelt in Zorgvisie dat Nederland de beste ICT-infrastructuur te wereld heeft, de hoogste dichtheid aan mobiele telefoons en topzorg als we afgaan op de internationale ranglijstjes. "Toch faxen we nog steeds van het ziekenhuis naar de apotheker. Vanuit Europees perspectief bezien is dat een gróte schande. Zelfs in Kroatië, Armenië, Estland en Spanje is men verder dan bij ons. Wij hebben wel een grote mond als het gaat om digitale zorgtechnologie, maar de burger ziet er nog weinig van terug."

Guldemond is coördinator voor de EU-lidstaten van het Active and Healthy Ageing Program, een meerjarig initiatief van de Europese Commissie. Nederland draait volop mee in de subsidie-carrousel om e-health gemeengoed te maken. Maar als zorg een informatiegedreven proces is en we met e-health het zorgsysteem ook slimmer en menselijker kunnen organiseren, dan laten we het in Nederland volledig liggen, meent de hoogleraar. "Er is totaal geen regie, noch door de overheid noch door de belangenorganisaties van ziekenhuizen en universiteiten."

Een raamwerk waar de Nederlandse overheid zich op kan richten, is er wel. De EU heeft met het stimuleringsprogramma Horizon 2020 (budget 80 miljard) en het eHealth Action Plan 2012-2020, allebei onderdeel van de Digitale Agenda van de Europese Commissie, een ‘sterke visie’ neergelegd.

Guldemond: "Ook Nederlandse ambtenaren hebben hieraan meegewerkt. Maar voor onze nationale gezondheidspolitiek zijn het uitgangspunten van eHealth Action Plan niet integraal overgenomen. Wij zijn arrogant geweest."

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?