Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nederland voldoet niet aan EU-ambities e-health

Nederland heeft het op het gebied van -ehealth nog wat slagen te maken voordat het voldoet aan de EU-ambities, zo meent hoogleraar Nick Guldemond van de Erasmus Universiteit. Voor de Europese Unie is e-health een speerpunt op de digitale agenda. Subsidies aan partijen in de lidstaten moeten grensoverschrijdende innovaties stimuleren. Maar de opschaling laat te wensen over, ook in bij ons.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Guldemond stelt in Zorgvisie dat Nederland de beste ICT-infrastructuur te wereld heeft, de hoogste dichtheid aan mobiele telefoons en topzorg als we afgaan op de internationale ranglijstjes. "Toch faxen we nog steeds van het ziekenhuis naar de apotheker. Vanuit Europees perspectief bezien is dat een gróte schande. Zelfs in Kroatië, Armenië, Estland en Spanje is men verder dan bij ons. Wij hebben wel een grote mond als het gaat om digitale zorgtechnologie, maar de burger ziet er nog weinig van terug."

Guldemond is coördinator voor de EU-lidstaten van het Active and Healthy Ageing Program, een meerjarig initiatief van de Europese Commissie. Nederland draait volop mee in de subsidie-carrousel om e-health gemeengoed te maken. Maar als zorg een informatiegedreven proces is en we met e-health het zorgsysteem ook slimmer en menselijker kunnen organiseren, dan laten we het in Nederland volledig liggen, meent de hoogleraar. "Er is totaal geen regie, noch door de overheid noch door de belangenorganisaties van ziekenhuizen en universiteiten."

Een raamwerk waar de Nederlandse overheid zich op kan richten, is er wel. De EU heeft met het stimuleringsprogramma Horizon 2020 (budget 80 miljard) en het eHealth Action Plan 2012-2020, allebei onderdeel van de Digitale Agenda van de Europese Commissie, een ‘sterke visie’ neergelegd.

Guldemond: "Ook Nederlandse ambtenaren hebben hieraan meegewerkt. Maar voor onze nationale gezondheidspolitiek zijn het uitgangspunten van eHealth Action Plan niet integraal overgenomen. Wij zijn arrogant geweest."

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen