Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nederlanders hebben vertrouwen in zorgrobots

56 procent van de Nederlanders kan zich de inzet van robots in de zorgsector goed voorstellen. Dat blijkt uit onderzoek van onePoll in opdracht van reichelt elektronik. De studie concludeert dat 70 procent van de Nederlanders verwacht dat de inzet van robots het dagelijkse leven gemakkelijker kunnen maken. In het huishouden worden robots echter nog weinig ingezet, iets dat mede vanwege de prijs van robots op dit gebied ook niet snel zal veranderen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Nederlanders kunnen zich het gebruik van robots op andere gebieden goed voorstellen, met name in de logistiek en productiesector (68 procent), maar dus ook als zorgrobots (56%). De mensen zien vooral de volgende voordelen:

  • Hulp bij fysiek zware arbeid (62%).
  • Tijdsbesparing (52%).
  • Het uitvoeren van monotone taken (40%)
  • Automatisering van bepaalde taken om het dagelijks leven te vereenvoudigen (37%).

Veel vertrouwen in zorgrobots

Uit het onderzoek blijkt dat de respondenten veel vertrouwen hebben in robots in de zorgsector. Een op de twee kan zich de mechanische ondersteuning van verplegend en ziek personeel (53%) of oude en zieke mensen (50%) voorstellen. Bijna 30 procent is voorstander van het gebruik van robots in de revalidatietraining.

Het is volgens het onderzoek vooral verrassend dat vier op de tien van de Nederlandse bevolking zich kan voorstellen robots te gebruiken voor sociale interactie in eenzaamheid. Tijdens de recente Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020 was er aandacht voor de groeiende inzet van dergelijke sociale robots in de langdurige zorg. Zorginstelling Philadelphia is een van de voorlopers op dit gebied. Lees ook de eerstvolgende editie van ICT&health (die in de tweede helft van februari uitkomt) voor een artikel over leerervaringen van zorgprofessionals met sociale robots.

Er is al een aantal technische innovaties die het leven van patiënten aanzienlijk kunnen verbeteren en het werk van zorgverleners kunnen vergemakkelijken, stelt Reichelt. Deze robots hoeven niet uitsluitend in verpleeghuizen te worden gebruikt, maar kunnen ook van grote waarde zijn voor de thuiszorg.

Robots worden in de gezondheidszorg momenteel vooral ingezet als sociale robot in de langdurige zorg, in ondersteuning bij revalidatie en als operatierobot. Op dit laatste gebied gaat het vooral om het ondersteunen van chirurgen om operaties te vereenvoudigen of meer delicate operaties mogelijk te maken. Overigens worden er ook wel eens vraagtekens gezet bij de meerwaarde van vaak dure operatierobots.

Weinig inzet robots in huishouden

Voor het huishouden zelf worden robots desondanks nog weinig of niet ingezet, ook al kan dit dagelijkse taken van met name ouderen vereenvoudigen. 61 procent van de respondenten geeft aan geen huishoudrobots te willen aanschaffen in 2020.

In totaal heeft wel iets meer dan een derde (35 procent) van alle Nederlanders een robot. Onder 25- tot 34-jarigen heeft bijna de helft (49 procent) een robot. Daarmee loopt Nederland volgens reichelt achter op andere onderzochte landen wat betreft het gebruik van huishoudrobots.

De robots worden door 25- tot 34-jarigen het meest gebruikt voor schoonmaken (35 procent) en tuinonderhoud (36 procent). Van alle ondervraagden geeft 28 procent aan dat ze robots gebruiken voor games. Ook al zijn robots nog geen standaard in de meeste Nederlandse huishoudens, ze worden ze wel steeds meer geïntegreerd met verschillende gebieden van het dagelijkse leven. Door taken voor ons uit te voeren, hulp te bieden in de zorg of gebruik in de hobbysector.

Van de respondenten die al een robot bezitten, is een kwart het volledig eens met de stelling: “De robot maakt mijn dagelijks leven gemakkelijker”. Bijna de helft (47 procent) is het hier deels mee eens.

Prijs ontmoedigt aankoop robot

Deze trend is niet zo duidelijk als het gaat om nieuwe aankopen. Zo kan slechts 15 procent van de ondervraagden zich voorstellen dat ze in de komende twaalf maanden een robot voor hun huishouden aanschaffen. De prijs van de robots ontmoedigt velen om tot aankoop over te gaan. 58 procent vindt robots te duur. Meer dan de helft (51 procent) heeft er nog geen behoefte aan en 12 procent heeft geen vertrouwen in robots.

Bijna de helft (44%) van de Nederlanders heeft aangegeven maximaal tussen de 100 en 500 euro aan een robot besteden. Daarnaast overweegt 30 procent een budget van 500 tot 750 euro. Maar liefst 10 procent zou tussen 750 en 1.000 euro uitgeven aan een robot. Deze vrij hoge budgetcijfers suggereren dat hoge kwaliteit en innovatieve functies belangrijk zijn voor de respondenten.

Reichelt stelde eind vorig jaar in ander onderzoek al dat 95 procent van de zakelijke beslissers belangstelling heeft voor de inzet van robot, waarbij geen onderscheid gemaakt werd tussen specifieke sectoren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Eén reactie op “Nederlanders hebben vertrouwen in zorgrobots”

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen